Cele mai frumose locuri din Delta Dunării
noiembrie 21, 2022Top 5 obiective turistice în Delta Dunării
noiembrie 22, 2022Zone strict protejate în Delta Dunării
Toată lumea a auzit de Delta Dunării, de frumusețile ei naturale, dar și cele create de mâna omului. Dar, după cum se știe, tocmai în aceasta constă farmecul aparte al acestor locuri, faptul că intervenția omului este minimă. Pentru a ne bucura în continuare de ce are Delta de oferit, trebuie să învățăm să o ascultăm și să o respectăm. Există 20 de zone strict protejate în Delta Dunării, adică în jur de 10% din arealul total al Rezervației, și pe care ți le prezentăm și noi, pe scurt.
Roșca - Buhaiova
Se întinde pe aproximativ 10.000 de hectare și avem de a face, de fapt, cu un complex de lacuri și bălți. Este considerată a fi una dintre cele 20 de zone strict protejate în Delta Dunării deoarece aici se află cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa.
Sărături Murighiol
Nu doar faptul că este un loc de o frumusețe care te lasă fără cuvinte au determinat factorii competenți să o includă pe lista celor 20 de zone strict protejate în Delta Dunării, ci și faptul că pe cele aproximativ 90 de hectare se află o colonie de piciorong, ciocântors, rață cu ciuf și multe alte specii care trebuie protejate.
Insula Popina
Tot în jur de 100 de hectare avem de a face pentru această zonă protejată, o insula care se găsește pe lacul Razelm. Este locul preferat de multe păsări migratoare pentru a-și face aici cuibul, dar și singurul loc din țara noastră unde se află singurul păianjen veninos din România, văduva neagră sau miriapodul gigant.
Periteașca - Leahova
Acest loc a fost inclus pe lista celor 20 de zone strict protejate în Delta Dunării pentru că este preferat de gâsca cu gât roșu, pelicani, rațe și călifari, specii care trebuie protejate. De asemenea, tot aici se mai află și mai multe grinduri nisipoase.
Grindul Lupilor
De acesta probabil că ai mai auzit și te-a dus cu gândul că aici se află o mulțime de mamifere din specia din titlu. De fapt, nu este chiar așa, pentru că singura specie carnivoră de dimensiuni mai mari din aceste locuri este șacalul auriu. Să nu uităm nici faptul că zona este una de importanță ridicată pentru reproducerea naturală a speciilor de pești, crap, plătică sau șalău, așa că ai înțeles de ce au inclus-o pe lista celor strict protejate.
Grindul Chituc
Din nou un nume cunoscut pentru cei care sunt pasionați de tot ceea ce ține de Delta Dunării. Găsim aici mai multe lacuri mici, care pe timp de iarnă sunt de o reală importanță pentru păsări, și acesta a fost motivul principal pentru a o trece pe lista celor 20 de zone strict protejate în Delta Dunării.
Insula Ceaplace
Este una dintre cele trei locații de pe teritoriul țării noastre unde se află colonii de pelicani creți, o specie care trebuie protejată.
Pădurea Letea
Deja nu mai este nevoie să detaliem despre această zonă, una recunoscută la nivel mondial, nu doar national sau european. Este numită și Jungla Deltei și reprezintă cea mai nordică pădure subtropicală din Europa. Își merită pe deplin locul în lista cu zone strict protejate în Delta Dunării deoarece aici găsim multe specii rare de orhidee și păsări.
Lacul Nebunu
Oferă cele mai bune condiții de cuibărit, dar și de obținere a hranei pentru multe specii de păsări, cum ar fi țigănușul, lișița, stârcul roșu, cenușiu și galben, cormoranul mic sau corcodelul mic.
Sacalin - Zătoane
Insula Sacalin, cel mai nou pământ românesc, își merită și ea locul în clasamentul zonelor strict protejate. Este interzisă popularea ei, iar în acest complex Sacalin – Zătoane lebedele se simt protejate. Nu degeaba poartă numele de Raiul Păsărilor, nu?
Recomandări pentru un concediu de neuitat în Deltă
Nu te gândi acum că dacă există zone strict protejate în Delta Dunării nu vei mai avea deloc cum să te bucuri de farmecul aparte al acestor locuri. După cum spunea, ocupă doar 10% din întreg arealul Rezervației, așa că nu este prea dificil să respecți recomandările autorităților în acest sens.
Pentru un concediu reușit în Deltă, sfârșitul primăverii și începutul verii este perioada cea mai bună. Natura este în toată splendoarea ei, și în plus, este interzis pescuitul, ceea ce înseamnă că poți explora în voie canalele. Dar nici celelalte anotimpuri nu sunt la fel de frumoase în Deltă, pentru că fiecare are farmecul ei. Migrația păsărilor toamna, sau poate înghețarea canalelor iarna te va atrage poate mai mult.
Dacă ar fi să pătrunzi în inima Deltei, Mila 23 este locul perfect. Ai parte de liniștea mult dorită, este foarte bine poziționat chiar în mijlocul rezervației și există varianta de transport ușor către oricare altă zonă din Deltă. Dar și satul Letea are multe de demonstrat, fiind cel mai bine conservat sat din Deltă, unde poți descoperi în ce constă farmecul caselor tradiționale de aici, iar Sf. Gheorghe este destinația perfecta pentru cei care iubesc liniștea, Dunărea și Marea. De fapt, trebuie să recunoaștem, întreaga Deltă se cuvine să fie pusă în valoare așa cum se cuvine, fără însă ca mulțimea de turiști să ”uite” de bunul simț și să distrugă ceea ce natura s-a chinuit să creeze aici.
Și, un ultim sfat. Optează pentru ghizi profesioniști și bărci de viteză mică, pentru a putea descoperi Delta așa cum trebuie, în liniște, și gata oricând să vezi minunățiile care ți se înfățișează înaintea ochilor. Un concediu în Delta Dunării este o experiență care nu trebuie ratată și pe care vei vrea să o repeți cât mai curând!