ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 23 din 5 martie 2008 privind pescuitul și acvacultura
ianuarie 24, 2024HOTĂRÂRE nr. 545 din 9 iunie 2010
ianuarie 24, 2024Sancţiuni OUG 23/2008 privind pescuitul si acvacultura
Articolul 58 – Contravenţii
Următoarele fapte constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 600 lei:
- a) pescuitul recreativ/sportiv al oricăror specii sau al altor vieţuitoare acvatice vii, efectuat fără permis sau autorizaţie, în apele maritime interioare şi continentale;
- b) neprezentarea permisului sau autorizaţiei atunci când acestea sunt solicitate de către persoanele împuternicite să constate contravenţiile/infracţiunile;
- c) încălcarea condiţiilor de autorizare şi/sau de licenţiere.
ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 23 din 5 martie 2008 privind pescuitul și acvacultura
Articolul 59 – Contravenţii
Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului, a autorizaţiei sau a licenţei, după caz:
- a) prinderea salmonidelor cu mâna;
- b) pescuitul salmonidelor cu momeli naturale;
- c) pescuitul cu mai mult de 3 muşte artificiale în apele salmonicole;
- d) reţinerea de către o singură persoană care practică pescuitul recreativ/sportiv a mai mult de 10 bucăţi, în total, din speciile de păstrăv, lipan şi coregon în apele de munte cu salmonide sau a mai mult de 5 kg de peşte, cu excepţia cazului în care s-a pescuit un singur exemplar a cărui greutate depăşeşte 5 kg, în apele domeniului public;
- e) mutarea, deteriorarea sau distrugerea din culpă a semnelor indicatoare.
Articolul 60 – Contravenţii
Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o durată de 90 de zile a permisului, a autorizaţiei sau a licenţei, după caz:
- a) plasarea uneltelor de pescuit fixe sau în derivă pe mai mult de două treimi din lăţimea râurilor ori a canalelor;
- b) utilizarea uneltelor de pescuit fixe sau în derivă în cadrul complexului lagunar Razelm-Sinoe, în ghiolurile Belciuc-Erenciuc şi în lacurile litorale;
- c) neducerea la îndeplinire, la termenele şi în condiţiile stabilite, a măsurilor dispuse de personalul cu drept de control;
- d) capturarea peştilor cu ajutorul uneltelor de pescuit din plasă sau cu pripoane în apele de munte;
- e) nemarcarea uneltelor de pescuit comercial.
Intrebari si raspunsuri legislatie permis pescuit ANPA
Dimensiunile minime ale speciilor de pesti care pot fi pescuite pentru retinere, in apele de suprafata
ale Romaniei, inclusiv in Marea Neagra:
- Avat (Aspius aspius) — 30cm
- Aterina (Atherina mochon) — 7cm
- Babusca (Rutilus rutilus) — 15cm
- Batca (Blicca bjioerkna) — 15cm
- Biban (Perca fluviatilis) — 12cm
- Crap (Cyprinus carpio) — 40cm
- Caras (Carassius auratus) — 20cm
- Cosac (Abramis sp.) — 25cm
- Clean (Leuciscus cephalus) — 25cm
- Calcan (Scophthalmus maeoticus) — 45cm
- Cambula (Pleuronectes) — 20cm
- Chefal (Mugil sp.) — 25cm
- Fusar (Aspro streber) — 12cm
- Gingirica (Clupeonela cultriventris) — 7cm
- Hamsie (Engraulis encrasicholus ) — 7cm
- Lin (Tinca tinca) — 25cm
- Morunas (Vimba vimba) — 25cm
- Mreana (Barbus barbus) — 27cm
- Oblete (Alburnus alburnus) — 12cm
- Platica (Abramis brama) — 25cm
- Pastrav (Salmo sp.) — 20cm
- Rechin (Squalus acanthias) — 90cm
- Rosioara (Scardinus erythrophtalmus) — 15cm
- Rizeafca (Alosa caspio) — 15cm
- Sabita (Pelecus cultratus) — 20cm
- Scobar (Chondostroma nasos) — 20cm
- Somn (Silurus glanis) — 50cm
- Scrumbie de Dunare (Alosa pontica) — 22cm
- Scrumbie albastra (Alosa maeotica) — 23cm
- Stavrid (Trachurus mediteraneus) — 12cm
- Salau (Stizostedion sp.) — 40cm
- Stiuca (Esox lucius) — 40cm
- Sprot (Spratus spratus) — 7cm
- Vaduvita (Leuciscus idus) — 30cm
- Cosas (Ctenopharingodon idella ) — 40cm
- Novac (Hypophthalmichthys nobilis) — 40cm
- Sanger (Hypophthalmichthys molitrix) — 40cm
REGULAMENTUL (UE) 2023/2842 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 22 noiembrie 2023 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului si de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1967/2006 si (CE) nr. 1005/2008 ale Consiliului si a Regulamentelor (UE) 2016/1139, (UE) 2017/2403 si (UE) 2019/473 ale Parlamentului European si ale Consiliului Tn ceea ce priveste controlul pescuitului.
Pescuitul recreativ joaca un rol important in Uniune, din punct de vedere biologic, economic si social.
Tinand cont de impactul semnificativ al pescuitului recreativ asupra anumitor stocuri, este necesar sa se stabileasca dispozitii specifice care sa permita un control eficace al pescuitului recreativ de catre statele membre, inclusiv un sistem adecvat de sanctiuni adecvate in caz de nerespectare a acestora.
Colectarea de date fiabile privind capturile din anumite activitati de pescuit recreativ este necesara pentru a furniza statelor membre si Comisiei informatiile necesare pentru o gestionare si un control eficace ale resurselor acvatice. In ‘acest scop, statele membre ar trebui sa dispuna de un sistem de control eficace al capturilor in cadrul anumitor activititi de pescuit recreativ, inclusiv activitati necomerciale desfasurate de persoane fizice cu nave/ ambarcatiuni de pescuit sau activitati organizate de entitati comerciale in sectorul turismului sau al altor activitati recreativ / sportive.
ORDIN nr. 60 din 8 martie 2017
ORDIN nr. 60 din 8 martie 2017 privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului in vederea practicarii pescuitului recreativ in habitatele piscicole naturale, cu exceptia Rezervatiei Biosferei , Delta Dunarii*
Articolul 1
(1) Atribuirea dreptului de pescuit recreativ in habitatele piscicole naturale din Romania, cu exceptia Rezervatiei Biosferei «Delta Dunarii», se face de catre Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, denumitd in continuare ANPA, in calitate de administrator al resurselor acvatice vii, pe baza unui permis nominal emis de catre ANPA, fara perceperea de taxe si tarife.
(2) Accesul la resursele acvatice vii in vederea practicarii pescuitului recreativ in fluviul Dunarea cu bratele sale, Marea Neagra si habitatele piscicole naturale necontractate de catre asociatile de pescari recreativi legal constituite si recunoscute se face in baza permisului de pescuit recreativ emis si eliberat de catre ANPA.
(3) Accesul la resursele acvatice vii in vederea practicarii pescuitului recreativ in habitatele piscicole naturale contractate de catre asociatiile de pescari recreativi legal constituite si recunoscute, prin incheierea pe o perioada de 10 ani de contracte pentru utilizarea resurselor acvatice vii in scop recreativ, se face in baza permisului de pescuit recreativ emis de catre ANPA si eliberat de catre asociatiile de pescari recreativi care au incheiate contracte pentru utilizarea resurselor acvatice vii in scop recreativ.
Articolul 2
(1) Permisul de pescuit recreativ eliberat de catre o asociatie de pescari recreativi este valabil atat pentru zona/ zonele pentru care asociatia a incheiat contracte pentru utilizarea resurselor acvatice vii In scop recreativ, cat si pentru zona/zonele pentru care alte asociatii au incheiate contracte, pe baza de reciprocitate, fara a se depasi capacitatea anuala de pescuit stabilita pe baza de studi stiintifice de specialitate.
Permisul de pescuit ANPA 2024 – cum se obține
(2) Practicarea pescuitului recreativ in habitatele piscicole naturale contractate de asociatiile de pescari recreativi, de catre pescarii neafiliati la asociatia detinatoare a contractului pentru utilizarea resurselor acvatice vii in scop recreativ, se face in baza regulamentului propriu al asociatiei care are incheiate contracte pentru utilizarea resurselor acvatice vii in scop recreativ pentru zona/ zonele de pescuit recreativ solicitatd/solicitate de acestia.
Articolul 3
(1) Permisul de pescuit recreativ se elibereaza anual, prin intermediul unui soft informatic, online.
(3) Raportarea catre ANPA a capturilor realizate prin pescuit recreativ se face prin intocmirea fisei de capturi, parte integranta a permisului de pescuit recreativ, completata si transmisa pana la data de 28 februarie a anului in curs, pentru anul precedent.
Cand se Depune Fișa de Captură ANPA in 2024?
Unele persoane rau intentionate, au facut cu buna stiinta raportari eronate privind datele personale precum si capturile de peste. Completarea FISELOR DE CAPTURA trebuie facuts cu multa responsabilitate pentru o dezvoltare durabila a acestui sector.