Maliuc, destinația preferată a celor care vin în Deltă pentru pescuit
martie 11, 2022Pădurea Caraorman sau Padurea Neagra
martie 11, 2022Pădurea Letea
Padurea Letea este cunoscută chiar și de cei care nu au ajuns măcar o dată în Delta Dunării. Este cu adevărat fascinantă, iar arborii de aici nu seamănă cu nimic cunoscut. Nu degeaba a fost numită ”jungla Deltei Dunării”, pentru că totul din jur te duce cu gândul că te afli undeva, la tropice, și nu aici, în inima Deltei.
Transport Padurea Letea
Dacă pornești din Sulina, vei avea de străbătut, pe calea apelor, aproximativ 30 de kilometri până vei ajunge la destinație. Chiar dacă distanța pare una impresionantă, ținând cont că vei fi de-a dreptul fascinat de cele ce ți se înfățișează înaintea ochilor, nici nu vei simți când a trecut timpul.
Excursii Padurea Letea
Primul lucru care te șochează atunci când vine vorba despre această pădure, este faptul că are propria poartă. Nu, nu este deloc o glumă, întreaga pădure este împrejmuită cu un gard de sârmă ghimpată, care a fost montat pentru a proteja arborii de caii sălbatici din zonă, care ar fi mâncat din scoarța copacilor, dar și lăstarii mai tineri.
Arborii au luat locul mării
De la ghizii din aceste locuri am aflat că în urmă cu mii de ani în urmă, pe locul unde este acum Pădurea Letea, era de fapt marea. Astfel de explică și mulțimea de dune de nisip din zonă, care te lasă fără cuvinte, pentru că nu înțelegi cum s-au putut forma. Acum, în sfârșit, ai și o explicație, dar care te face să fii cu atât mai fascinat de acest tărâm minunat, Delta Dunării. Imaginea care ți se înfățișează înainte ar părea oarecum deprimantă, dacă stai și te gândești că pe dune nu există aproape că nu există vegetație. Și nu, nu te gândi că ai putea să mergi în picioarele goale și să simți nisipul sub tălpi, deoarece vara temperatura acestuia chiar ajunge la 60 de grade. Prin urmare, dacă plănuiești o excursie în Deltă și ai și Pădurea Letea pe lista de obiective de vizitat, dacă vii aici în plin sezon estival, atunci să fii bine pregătit.
Cârcelul de nisip
Singura plantă care a reușit să se adapteze pentru a crește pe dunele nisipoase este Cârcelul de Nisip. La sfârșit de iunie această plantă face niște fructe roșii, care seamănă destul de mult cu murele, și care au un gust aparte, care seamănă mult cu cel al pepenelui roșu. Ar fi chiar o experiență inedită să le poți gusta!
Caii sălbatici de la Letea
Pădurea Letea mai este recunoscută și pentru mulțimea de cai sălbatici, care trăiesc aici în libertate. Senzația pe care o ai atunci când îi urmăreștite duce cu gândul la libertate mai mult decât orice altceva, și le vei adora ”joaca”.
Stejarii, preferații turiștilor
Toți turiștii care ajung în aceste locuri se declară de-a dreptul fascinați de stejarii din pădure. Vârsta unora este de-a dreptul impresionantă, de câteva sute de ani. Și, deși numărul lor este mult mai mare, pe traseele puse la dispoziția vizitatorilor se află doar doi astfel de arbori. Suficient, și nu prea, pentru că parcă ai vrea ceva mai mult de atât.
Lianele din ”jungla Deltei”
Aminteam ceva mai sus că Pădurea Letea mai este recunoscută și sub denumirea de ”Jungla Deltei”. Este și normal, mai ales atunci când observi cu proprii ochi lianele – unele dintre ele de lungimi de-a dreptul impresionantă, care ajunge chiar și la 25 de metri. Curpenul de pădure, vița de vie sălbatică și liana greacă te așteaptă să le descoperi, iar ghizii locali îți vor oferi multe informații interesante.
Jacques-Yves Cousteau și Delta Dunării
Nu doar noi, românii, suntem fascinați de acest tărâm de basm, desprins parcă dintr-o poveste. De fapt, ca să fim sinceri, chiar mai mult pare apreciată de străini de cât de noi, dar nu despre asta este vorba acum. Cu siguranță ai auzit de Jacques-Yves Cousteau! Dar știai că la începutul anilor 90 acesta, alături de echipa sa, alcătuită din mai bine de 30 de persoane a fost aici, iar în urma studiilor sale, pădurea Letea a intrat în patrimonial UNESCO, dar s-a înființat și Administrația Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Excursii Letea
Pentru a o localiza cu exactitate, îți spunem că Pădurea Letea este situatela 102 kilometri de orașul Tulcea, în partea de nord-est a județului. Aparține de comuna C. A. Rosetti, cu patru sate în componență. Două dintre ele, cunoscuta Peroprava și Sfiștofca sunt locuite de ruși lipoveni, Letea – în care trăiesc ucraineni și Cardon, o localitate mică în care trăiesc în armonie bulgari și ucraineni.
O experiență aparte
La fel ca întreaga Deltă, și pădurea Letea este de-a dreptul fascinantă, indiferent de anotimpul în care alegi să o vizitezi. Cu toate acestea, pentru a o surprinde în toată splendoarea ei, recomandarea noastră este să poposești în acest locuri primăvara sau chiar toamna. Țânțarii, coșmarul oricărui turist din Deltă nu sunt prezenți, caii pasc liniștiți, iar culorile florilor și a tuturor celor care te înconjoară par desprinde de pe penelul unui pictor. Nici căldura nu este chiar atât de copleșitoare, așa căte poți bucura din plin de excursia de acum. Parcă și natura colaborează cu tine și te simți mult mai liniștit, relaxat și gata să te bucuri de tot ceea ce urmează. Ai grijă doar să ai bateriile pline la aparatul foto și camera video, pentru că vei face multe fotografii și filmulețe, pentru a le arăta și celorlalți, rămași acasă, câte ceva din frumusețile acestei zone speciale.
1 Comment
[…] Padurea Letea, jungla din Delta Dunării […]