Padurea Letea, jungla din Delta Dunării
martie 11, 2022Brațul Chilia, locul unde s-a format o mini Deltă
martie 11, 2022Padurea Caraorman
Padurea Caraorman, Padurea Neagra cum i se mai spune, reprezintă una dintre atracțiile Deltei Dunării, și pe care nu ai voie să o ratezi, o dată ce ai ajuns pe aceste meleaguri. Se întinde pe aproximativ 3000 de hectare, și este declarată monument al naturii încă din anul 1940, în timp ce din anul 2000 este considerată arie protejată.
O pădure de-a dreptul neobișnuită
Nimic din ceea ce te duce cu gândul la un codru obișnuit nu se aplică atunci când vine vorba despre Pădurea Caraorman, pentru că aici vom găsi liane care ajung și la 25 de metri, dar și stejari de înălțimi și vârste impresionante. Această pădure este și locul unde poți vedea cu proprii ochi frasini pufoși, o specie foarte rară.
Un refugiu pentru a-ți găsi liniștea de care ai nevoie
Martor tăcut al unor vremuri trecute, Pădurea Caraorman poate reprezenta refugiul de care ai nevoie pentru a-ți găsi liniștea de care ai nevoie. Lasă-ți timpul de care ai nevoie pentru a intra în comuniune cu natura, să te bucuri de tot ceea ce înconjoară și să simți că, într-adevăr, tot ceea ce te înconjoară îți ”vorbește” direct în suflet.
Satul Caraorman, plin de oameni calzi și primitori
În apropiere este și satul Caraorman, cu o populație majoritar ucraineană, dar trebuie să știi că oamenii locului sunt calzi și primitori, și te vei simți ca fiind aproape de sufletul lor. Și invers. Nisipul fin care se găsește din plin pe ulițele satului te duce cu gândul că, într-un fel, aicilucrurile nu s-au schimbat deloc de sute de ani. Abia mai apoi zărești și clădirile vechi, de dinainte de Revoluția din 1989 și înțelegi că erau proiectate pentru a adăposti cine știe ce sedii. Mai bine așa, pentru că în acest fel frumusețea, tradițiile și obiceiurile locului au rămas intacte.
Dune de nisip
După ce te-ai îndepărtat de sat, ai parte de ceva cu totul neobișnuit, pe care nici nu te aștepți să găsești în Deltă: dune de nisip. Aproape că uiți că ești în Delta Dunării și gândul te duce mai degrabă la un cunoscut deșert. Sunt unice în țară și pot ajunge chiar și la 7 sau chiar 9 metri înălțime. Peisajul este unul care te lasă fără cuvinte.
Și, din nou… pădurea
Am făcut o paranteză, mai lungă ce-i drept, dar acum am revenit la ea, Pădurea Caraorman. Totul la eat e impresionează, dar cu siguranță nu vrei să ratezi punctul de atracție al zonei: Stejarul Îngenunchiat. Povestea din spatele lui este una care te lasă cu lacrimi în ochi, și tristețea se amestecă ușor cu bucuria. Oamenii locului spun că în rumă cu câteva sute de ani, locuitorii din Crișan se pregăteau de o nuntă care se anunța una de neuitat. O fată de român, frumoasă ca nimeni alta, își alesese drept mire un războinic cazac, despre ale cărui fapte de vitejie se vorbea cu respect. În zilele din apropierea nunții, bărbații din sat erau plecați pentru a mai face unele pregătiri. Atunci, un turc, foarte gelos, pentru că fusese refuzat de viitoarea mireasă, și-a ales câțiva tovarăși și, împreună cu ei, au furat fata și s-au ascuns în această pădure, destul de aproape de Fântâna Vânătorilor. Din păcate, au plătit cu viața pentru fapta lor, cerând îndurare în genunchi. Cazacul a reușit să-și salveze mireasa, a urmat nunta de pomină, iar pe locul unde flăcăii turci au muritîn genunchi, cerând îndurare, a răsărit stejarul nostru, care a luat exact forma corpului acestora. Profită de situație și fă multe fotografii, dar în același timp, pentru câteva momente, păstrează un moment de liniște pentru cel care, din prea multă iubire, a încercat să și-o obțină cu forța. Stejarul Îngenunchiat privește totul spre cer, ceea ce înseamnă că, în final, sufletul flăcăului turc și-a găsit liniștea.
Descoperă locuri de o ireală frumusețe
Cu regret, ne despărțim de legenda Stejarului Îngenunchiat, pentru a te invita să mergi mai departe și să descoperi locuri de o ireală frumusețe. Aproape că nu îți vine să crezi cât de minunate sunt și, mai ales, că ți se înfățișează înaintea ochilor. În plus, este destul de probabil să ai șansa săpoți observa herghelii de cai sălbatici, care se găsesc din plin aici. În niciun alt loc de pe acest Pământ nu vei simți în sufletul tău această senzație de libertate pe care o ai atunci când urmărești fuga nebună a acestor cai, joaca lor în libertate, și doar și pentru atât, și drumul tău până aici se merită din plin. Un ținut de poveste. Cam așa ar putea fi caracterizate aceste meleaguri, unele pline de frumos, legende, obiceiuri și tradiție. Dar, pentru că tot ai ajuns pe aici, nu ai cum să nu pleci fără să discuți cu oamenii locului și să înveți de la ei, ce înseamnă cu adevărat să trăiești în strânsă legătură cu natura. Și, în plus, cu siguranță vei avea parte și de o masă îmbelșugată, cu multe preparate al căror nume nici nu poți să îl pronunți corect, dar care sunt atât de delicioase, încât nu poți rezista să nu mai iei încă o înghițitură, chiar și după ce simți că te-ai săturat!Vino și tu în Deltă, iar în drumurile și excursiile tale prin aceste ținuturi cu adevărat binecuvântate, nu ocoli Pădurea Caraorman și satul cu același nume! Va fi o experiență pe care nu o vei uita niciodată, și cu siguranță vei mai veni, de data aceasta alături de cei dragi!
1 Comment
[…] Viziteaza Padurea Caraorman […]