Satul Vulturu, locul unde odinioară vulturii stăteau la sfat
martie 31, 2022Satul Partizani, destinația perfectă pentru agroturism
aprilie 2, 2022Lacul Trei Iezere
Lacul Trei Iezere este recunoscut de toți amatorii de pescuit în Deltă. Fără îndoială că Delta Dunării este recunoscută, printre altele, de locul unde poți pescui pe pofta inimii, iar dacă ar fi să întrebi de un loc bun unde să îți poți satisface această pasiune, Lacul Trei Iezere s-ar afla printre variantele de răspuns pe care le poți primi. De aceea, fără a a nega și celelalte frumuseți ale acestor locuri, de data aceasta ne vom ocupa de pasionații de pescuit. Dacă și tu ne numeri printre ei, atunci rândurile acestea ți se vor potrivi perfect.
Cum ajungi la Lacul Trei Iezere
Nu este deloc complicat să ajungi la Lacul Trei Iezere, dar ce-i drept, se va folosi doar calea apelor. Se pornește din Tulcea, spre Maliuc, după care drumul trebuie puțin schimbat pentru a ajunge la Mila 23. De aici, în aval, pe Dunărea Veche, nu mai este prea mult și, prin Lacul Căzănel, se ajunge foarte repede la Lacul Trei Iezere. Sau o altă variantă, pornind de la Mila 23 pe Canalul Eracle, lacul mult dorit nu întârzie să se arate. Deși pare puțin complicat, în realitate lucrurile sunt mult mai simle, și chiar și cei care au ajuns prima dată în aceste locuri susțin că s-au descurcat foarte bine. Ceea ce atrage mult la Lacul Trei Iezere este faptul că aici poți prinde, chiar și atunci când ești începător, capturi impresionante. Și care pescar, amator sau profesionist, poate să reziste la așa ceva?
Ce pește poți prinde la Lacul Trei Iezere?
Există mai multe specii de pește pe care le poți prinde aici, la Lacul Trei Iezere, așa că vom încerca să ți-i prezentăm pe toți, lansându-ți în același timp invitația să îți pregătești de pe acum concediul de vară din Deltă.
Știuca
Toți pescarii își doresc să prindă măcar o dată în cârlig o știucă. Și, deși cel mai bună perioadă pentru a te lăuda cu o astfel de captură este luna octombrie, nu de puține ori cei care au pescuit la Lacul Trei Iezere au afirmat și chiar dovedit, prin multe fotografii, că au prins-o și în lunile de vară. Discută cu localnicii dacă te pot ajuta cu ceva informații despre locuri unde pică bine știuca, sau dacă te pot lua cu ei, la o partidă de pescuit pe noapte, când ai mai multe șanse de a te număra printre norocoșii unei astfel de capturi.
Somnul
Lunile calde de vară sunt perfecte pentru a prinde un somn, deoarece în această perioadă peștele este mult mai activ. Ajunge la dimensiuni impresionante, și trebuie să știi că în Delta Dunării a fost prins un exemplar care cântărea 400 de kilograme. Chiar dacă nu te vei apropia de această cantitate, faptul că ai reușit să prinzi un somn te va face să te simți un pescar mai bun și mai experimentat. Chiar dacă, în realitate, nu te puteai lăuda cu prea multă experiență în acest sens! Puțini sunt pescarii, chiar și cei cu multă experiență, care se pot lăuda cu o astfel de captură, așa că satisfacția ta va fi cu atât mai mare. Nu uita să faci și o fotografie demnă de o revistă de specialitate cu ”monstrul” prins de tine, pentru că sigur le vei povesti și celor rămași acasă despre cum ai reușit să te numeri printre cei care au reușit o astfel de captură!
Bibanul
Este un pește care, cel puțin aici, la Lacul Trei Iezere, poate fi prins destul de des. Ai grijă doar ca nu cumva să ți se agațe în cârlig în perioada de prohibiție, în lunile martie – iunie. În rest, arată bine, se vede frumos la poze cum se spune, și vei fi foarte mulțumit de faptul că ai reușit o astfel de captură, una delicioasă, dacă ar fi să ne întrebi pe noi.
Roșioara
Aici, deja lucrurile sunt mult mai simple. Poate că este vorba despre acea specie de pește pe care nu ai cum să o ratezi atunci când ești la Lacul Trei Iezere. Și, deși nu impresionează prin dimensiuni, este un pește delicios și numai bun să te facă să te simți precum un pescar... cu greutate.
După cum vezi, există multe specii de pește la Lacul Trei Iezere, fără să mai ținem cont de cele protejate de lege. Și, ca să fim sinceri până la capăt, chiar și în cazul în care ai venit aici și habar nu aveai ce înseamnă pescuit, după ce ai fost la Lacul Trei Iezere, te-ai ”molipsit” și tu de acest microb.
Preparate delicioase, de care nu te poți sătura
Și, pentru că tot ne-am axat pe pește, nu puteam să încheiem fără să discutăm, pe scurt, despre ce înseamnă partea culinară a zonei. Dacă la Sulina ai posibilitatea să servești masa în restaurante, în inima Deltei acestea sunt mai puțin întâlnite, ba chiar aproape deloc. Este și cazul zonei despre care ți-am vorbit până acum. Dar nu-ți face griji, nu vei suferi de foame, ba chiar dimpotrivă. Ai posibilitatea să guști din preparate excepționale, preparate din carne de pește. Oamenii acestor locuri știu să facă adevărate minuni culinare din pește, încât vei rămâne de-a dreptul fără cuvinte. Este imposibil să ajungi aici și să nu mănânci pe săturate storceag, un pateu delicios din ficat de somn, o ciorbă de perișoare din pește, o plăcintă din pește și multe altele. Chiar dacă până acum nu erai un mare amator din preparate din pește, situația se va schimba radical. Și, din păcate pentru tine, chiar dacă vei încerca să le reproduci și în bucătăria de acasă, va fi imposibil. Pentru că doar aici peștele este atât de proaspăt și preparat cu atâta îndemânare, încât și vacanța de anul viitor o vei programa tot aici, măcar pentru gustul aparte al mâncărurilor tradiționale.
Nu mai ezita prea mult, vizitează și tu Delta, și mai ales, nu uita ca măcar o zi din concediu să îl rezervi unei partide de pescuit pe cinste la Lacul Trei Iezere!