Lacul Isac și Lacul Isaccel, cele mai bune locații de pescuit știucă din zonă
martie 28, 2022Canalul Sontea, cel mai important ansamblu de canale al Deltei de Vest
martie 29, 2022Lacul Ligheanca
Lacul Ligheanca este considerat, pe drept cuvânt, un loc unde nuferii se regăsesc din plin. Și știi ce se spune, că oricine are posibilitatea de a zări un nufăr galben, înseamnă că norocul va fi de partea lui în viață. Dar, dincolo de aceste superstiții, ceea ce este cert este faptul că măcar o dată în viață ar trebui să ajungi în aceste locuri, pentru că sunt unele de o ireală frumusețe.
O vacanță de neuitat
Ideea petrecerii unui concediu în Delta Dunării îi tentează pe mulți dintre români, dar puțini sunt cei care o și pun în practică. Dar, atunci când poposești aici, rămâi de-a dreptul impresionat de cele ce ți se înfățișează înaintea ochilor. Frumusețea naturală a locurilor, o liniște pe care o simți cum îți coboară și în suflet, lipsa poluării și multe altele te fac să nu regreți niciun moment decizia luată. Nu ai voie să ajungi în Deltă și să ratezi o ieșire cu barca, pe Lacul Ligheanca, pentru a urmări mai de aproape covorul natural din nuferi, să urmărești zborul păsărilor care îți amintește de un spectacol de balet și de ce nu, chiar și să dai la pește!
Povești și legende din vremuri străvechi
În ultima vreme, Delta Dunării parcă a început să fie mult mai apreciată și vizitată și de români, nu doar de cei de peste hotare. Și, după cum spuneam mai sus, o excursie cu barca este aproape obligatorie. Și, în afară de peisajele care ți se înfățișează în fața ochilor și care te lasă aproape fără răsuflare, barcagii sunt cei care îți vor povesti multe povești și legende din timpuri străvechi. Cel mai probabil, dacă le-ai fi auzit în cu totul altă împrejurare, nu le-ai fi dat importanță. Însă acum, când ești chiar în mijlocul acestor locuri, se întâmplă ceva cu tine și începi să le dai crezare.
Lacul nuferilor și al pelicanilor
Pentru cei care locuiesc aici, Lacul Ligheanca mai este recunoscut și ca lacul nuferilor și al pelicanilor. Spre deosebire de alte întinderi de apă similare, acest lac nu este unul prea adânc, ceea ce înseamnă că este periculos pentru a fi folosit pentru navigație. Din fericire, asta înseamnă că în acest fel frumoșii nuferi se pot dezvolta în voie, iar pelicanii, regii neîncoronați ai păsărilor Deltei Dunării își găsesc aici un bun adăpost. De asemenea, dacă unul dintre motivele pentru care ai optat pentru o excursie în Deltă a fost pescuitul, pe Lacul Ligheanca poți încerca să prinzi știucă și biban, pentru că acestea sunt speciile de pește dominante.
Află din timp regulile care trebuie respectate
Chiar dacă Lacul Ligheanca pare unul unde civilizația nu și-a pus prea mult amprenta, asta nu înseamnă că poți face orice vrei, poți pescui după pofta inimii și multe altele. Dimpotrivă, este important să avem grijă să păstrăm frumusețea naturală a locurilor, să nu afectăm, prin acțiunile noastre necugetate, flora și fauna locului. De aceea, interesează-te din timp dacă poți păstra captura pescuită, dacă există o limită a cantității, dacă sunt sau nu specii pe care trebuie să le eliberezi înapoi în apă dacă s-au prins cumva în cârlig și multe altele. De fapt, pescuitul sportiv este încurajat aici, cel puțin pentru turiști.
Echipamentul de pescuit pentru Lacul Ligheanca
Majoritatea celor care vin în Delta Dunării pentru a pescui preferă lunile de vară. Cu toate acestea, trebuie să știi încă de la început că pescuitul pe Lacul Ligheanca și în Deltă, în general, nu se compară cu ceea ce știai tu despre această activitate. De aceea, avem pentru tine câteva sugestii referitoare la echipamentul de pescuit obligatoriu.
Astfel, chiar dacă te gândești că sezonul estival e în toi și o pereche de pantaloni scurți și un tricou sunt mai mult decât suficiente, renunță la acest gând. Pe timpul verii țânțarii dau asaltul pe Lacul Ligheanca și nu numai, așa că ai nevoie de pantaloni lungi și bluză cu mânecă lungă. De asemenea, cel mai probabil vei merge la pescuit cu unul dintre localnici la primele ore ale dimineții, când este destul de rece. Nu uita nici de protecția pentru cap, pentru că vei fi direct în bătaia razelor puternice ale soarelui, și riști să ți se facă rău. Totodată, o pereche de ochelari de soare nu reprezintă acum un moft, ci o bună protecție pentru ochi, dar și faptul că ai o vizibilitate mai bună.
Ca un adevărat pescar, trebuie să fii pregătit pentru orice situație. Așadar, o pelerină de ploaie nu strică, la fel și o pereche de cizme înalte, din care ai observat la magazinele de specialitate.
Cumpără de acasă instrumentele de pescuit
Pescuitul este o activitate de bază în Delta Dunării, dar asta nu înseamnă că tu ai experiența localnicilor și te poți descurca la fața locului. Nu vei găsi aici magazine din care să îți procuri instrumentele de care ai nevoie, așa că vino cu ele de acasă. Măcar o lansetă, o mulinetă, fire, cârlige de mai multe dimensiuni, plute și momeli.
Bucură-te de o experiență frumoasă!
Indiferent dacă ai ajuns la Lacul Ligheanca pentru pescuit sau nu, bucură-te de o experiență frumoasă. Profită de faptul că ești aici și observă cu atenție tot ceea ce înconjoară. Flora și fauna sunt impresionante, și în plus, totul din jur te îndeamnă parcă să te relaxezi mai mult! Fă multe poze, lasă-ți trupul și sufletul să se liniștească după un an greu, și la final, delectează-te și cu o ciorbă de pește delicioasă, din care vei mai cere o porție! Nu vei regreta niciodată decizia de a petrece concediul de odihnă în aceste locuri și, cel mai probabil, vei reveni și tu, precum mulți alții. De fiecare dată vei găsi frumuseți care abia așteaptă să fie descoperite, dar și mulți pești, pentru ca tu să îți urmezi pasiunea!
Nu mai aștepta prea mult, începe chiar acum să faci demersurile pentru a-ți organiza un concediu de vis aici, la Lacul Ligheanca! Și, la final, nu putem decât să îți urăm tradiționalul și cunoscutul ”Fir întins”!