Prezentare generală a locației

Lacul Gorgova


Lacul Gorgova este un lac mare avand o suprafata de cca 14.0 Kmp. Lacul Gorgova este situat in Satul Gorgova in partea de vest a Deltei Centrale, la vest de Lacul Isacova si la nord de Canalul Litcov in.

Satul Gorgova este unul dintre asezarile pitoresti din Delta Dunarii. Gorgova este un mic sat de pescari, traversat de drumul care leaga Tulcea de Sulina, fiind situat la cativa kilometri distanta de o alta destinatie turistica interesanta – Mila 23

Din punct de vedere al aspectului, Lacul Gorgova este un lac aproape rotund, inconjurat de o salba consistenta de lacuri dispuse atat spre est cat si spre vest.

De la nord-est catre sud-vest, in estul Lacului Gorgova, primele doua lacuri din “Salba Gorgovei” sunt Lacurile Potcoava si Gorgovat. De la sud-est catre nord-vest, in vestul Lacului Gorgova, intalnim Lacurile Radacinos (Corciovat), Kruglyg (Rotund), Fastic, Cuzmantu Mare, Cuzmantu Lat si Cuzmantu Adanc. In total, “Salba Gorgovei” numara nu mai putin de 8 lacuri adiacente.

Adancimea Lacului Gorgova este generoasa si constanta, oarecum independenta de cotele apelor Dunarii masurate in Portul Tulcea. Tinanad apa adanca, arareori lacul este colmatat cu vegetatie acvatica, chiar si in lunile de vara. Malurile lacului sunt in genere instufate, exceptie facand palcurile de salcii care marginesc intrarile pe lac.

Intrarea “clasica” cea mai favorabila pe Lacul Gorgova este de pe Canalul Litcov, aflata in prelungirea spre nord a Canalului Filat (Ostrov). De multe ori, printre localnici, se foloseste expresia “pe la Ostrov” referitor la Intrarea 1 pe Lacul Gorgova (Intrarea Sudica de pe Canalul Litcov).

In conditii de vreme severa (vant), Lacul Gorgova este un lac foarte periculos intru-cat se monteaza foarte repede, indiferent de directia vantului, gratie formei sale aproape rotunde. In conditiile unei partide de pescuit pe Lacul Gorgova este recomandabila parasirea lacului la aparitia primelor file de vant puternic. Este de notat faptul ca Lacul Gorgova prezinta numai doua solutii de retragere viabile, prima, cea mai usoara, pe Iesirea Sudica (Iesirea 1) care conduce direct catre Litcov iar cea de-a doua, pe Iesirea Sud-Vestica (Iesirea 11), care impune traversarea Lacului Kruglyg (Rotund).

1. Accesul pe lac este posibil: Pe ape mici / Pe ape medii / Pe ape mari
2. Grad de dificultate al accesului pe lac (pe cea mai favorabila intrare): 2/5Usor
3. Accesul in lac (pe cea mai favorabila intrare) se face dinspre: Sud, Canalul Litcov
4. Adancimea aproximativa a lacului: 2.0 – 2.50 m
5. Suprafata aproximativa a lacului: 14.143 Kmp
6. Circumferunta aproximativa a lacului: 17.842 Km
7. Numarul intrarilor in lac: 14 Intrari