Gârla Turcească – parte componentă a zonei strict protejate Sacalin-Zătoane (21 …
noiembrie 20, 2022Excursii în Delta Dunării cu plecare din Murighiol
noiembrie 20, 2022Excursii în Delta Dunării cu preluari din Mahmudia
Unul dintre cele mai frumoase locuri din Delta Dunării este și Mahmudia, o localitate amplasată pe malul drept al brațului Sf. Gheorghe. De aici se organizează multe excursii în Delta Dunării, și în cadrul acestora ai șansa de a surprinde cele mai frumoase și emblematice locuri de pe aceste meleaguri. De regulă, în fiecare zi au loc excursii în Delta Dunării cu plecare din Delta Dunării, iar destinațiile cele mai populare sunt Pădurea Caraorman, Pădurea Letea, Sulina, Sf. Gheorghe și plaja Perișor. Cu toate acestea, deși nu negăm farmecul aparte al excursiilor pe calea apelor, lasă-ți timpul necesar să descoperi și Mahmudia, o localitate care te va surprinde în mod plăcut cu multe.
Excursii Cetatea Salsovia
De fapt, în Mahmudia se regăsesc multe vestigii arheologice, dar cetatea Salsovia este cea care se merită să fie vizitată. De fapt, cam ce a mai rămas din ea. Atunci când ajungi aici îți dai seama de un lucru: cât de veche este istoria acestor meleaguri, iar localitatea a fost locuită încă din veacul al IV-lea î.Hr. În plus, aici au viețuit deopotrivă români, tătari, turci, ucraineni, bulgari, ruși lipoveni. În prezent nu mai există prea mult din această cetate, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să treci cu indiferență pe lângă ele, pentru că ar însemna să negi o parte importantă a istoriei noastre.
Excursii Peștera Tunel
Pare greu de crezut că într-o zonă precum Delta Dunării să poți găsi și o peșteră. Dar, după cum spuneam, sunt multe misterele pe care aceste meleaguri le au pentru noi, iar timpul nostru prea sărac pentru a le descoperi chiar pe toate. Pentru a ajunge la peștera Tunel trebuie doar să te afli pe malul drept al brațului Sf. Gheorghe, destul de aproape de debarcader.
Dacă ai mai fost până acum în peșteri, cea din Deltă nu prea seamănă cu ceea ce știai tu despre ele. Are doar o singură galerie, care nu depășește 20 de metri, și este amplasată la o altitudine de aproximativ 10 metri față de malurile Dunării. Nu se știe prea bine cum s-a format, dar cu siguranță nu vei vrea să o ratezi dacă ajungi pe aici. Și, din fericire, nici nu impune anumite condiții speciale de vizitare. Ai nevoie doar de sisteme de iluminat – pentru că este destul de întunecoasă, și echipament clasic de protecție. Dar faptul că ai șansa de a pătrunde într-o peșteră, în chiar inima Deltei, este o experiență interesantă, nu?
Casa Pescarului
De fapt, este vorba despre un muzeu în miniature organizat și inițiat de comunitatea locală. Scopul acestuia a fost de a le oferi oaspeților care le trec pragul localității să înțeleagă mai bine ce înseamnă să trăiești într-o comunitate de pescari din Delta Dunării. Este deschisă în special pe perioada sezonului estival, și aici sunt amenajate în mod frecvent expoziții temporare tematice. În plus, ai posibilitatea să servești o ciorbă de pește autentic lipovenească, alături de o porție de pește prăjit cu usturoi. Dacă vrei să înveți să gătești și tu celebrul lor borș de pește, nicio problemă. Ai această posibilitate, pentru că vei învăța de la fața locului cum se face, iar când vei ajunge acasă vei putea să le oferi prietenilor tăi o adevărată experiență culinară.
Aici, la Casa Pescarului poți admira, indiferent de anotimp, multe obiecte funcționale din gospodărie, produse de practică meșteșugărească, fotografii care surprind scene din viața domestică a familiilor tradiționale de pescari. Ai auzit vreodată de vintire, setci, rostogoale, pripoane, ceaune, linguri de lemn şi alte ustensile? Aici este locul unde le poți vedea și înțelege cum erau și încă mai sunt folosite în multe din locurile din Deltă.
Atelierul de papură
Într-una din zilele în care nu simți nevoia să participi la una dintre multele excursii în Delta Dunării cu plecare din Mahmudia pe calea apelor, poți răspunde prezent invitației lansate de Atelierul de Papură. Specificul acestuia se referă la pictura, la care se folosesc culorile tari, dar și originalitatea modelelor. Un pic din sufletul locului, dar și al oamenilor care trăiesc aici se poate surprinde în acest fel. Vei fi de-a dreptul cucerit de tot ce ți se va înfățișa înaintea ochilor, dar și de mulțimea de informații pe care le poți afla cu acest prilej. Oferă-ți această șansă, mai ales că doar la Chilia Veche mai poți găsi un astfel de atelier.
Observatorul de păsări
Dacă până acum, când auzeai de oameni care au drept pasiunea ceea ce cunoaștem sub numele de bird watching nu le înțelegeai acest hobby, înseamnă că sigur nu ajunsesei în Delta Dunării. În momentul în care ajungi aici, nimic nu ți se pare mai firesc decât să participi la una dintre toate acele excursii în Delta Dunării cu plecare din Mahmudia și în cadrul cărora ai posibilitatea de a vedea cu proprii ochi zeci de specii de păsări pe care nici măcar nu le cunoști după denumire, dar care îți dansează în fața ochilor, după o muzică doar de ele auzită. Le poți admira chiar și de pe mal sau din observatorul de păsări din Mahmudia, dar din excursiile cu barca ai parte de o experiență aparte.
Muzeul școlar
Este amenajat în cadrul Liceului Teoretic ”Vasile Becalu” și în cadrul acestuia sunt disponibile, pentru a fi admirate, mai bine de 300 de exponate. Se pornește de la clasicele monede și se continua cu vase amfore, cioburi antice provenite de la Cetatea Salsovia despre care ți-am amintit mai sus, dar și multe obiecte etnografice.
1 Comment
[…] Excursii din Mahmudia […]