Excursii Gorgova, pentru cei care vor o experiență autentică
octombrie 19, 2021Excursie în Deltă – Atracțiile din Delta Dunării
octombrie 19, 2021Excursie în Delta Dunării
Puține locuri pe acest Pământ sunt mai frumoase decât Delta Dunării, iar noi românii suntem norocoși că îl avem aproape de noi. Din păcate, nu toți o apreciem la adevărata ei valoare. Este suficient să ajungi măcar o dată pe aceste meleaguri și te vei simți de-a dreptul cucerit și nu îți va ajunge o viață să poți afirma că o cunoști în amănunt. Fiecare zi, anotimp, îți dezvăluie o cu totul altă Deltă a Dunării, mereu surprinzătoare.
O lume aparte ți se înfățișează înaintea ochilor
Dacă vrei să cunoști cât mai multe dintre poveștile locurilor, să observe fauna și flora specifice și să ia contact direct cu sate lipovenești autentice, măcar o excursie în Delta Dunării ar trebui să fie obligatorie. Și, dacă vrei să știi ce nu trebuie ratezi atunci când ajungi aici, am alcătuit un fel de top al destinațiilor după care ai putea să te orientezi.
Mila 23
Plecarea este din Tulcea, și vei parcurge pe apă câteva ore bune până vei ajunge la Mila 23, satul în care s-a născut marele campion Ivan Patzaichin. Până să ajungi însă aici vei avea parte de peisaje atât de spectaculoase încât vei rămâne fără răsuflare. În special dacă vei poposi pe aceste meleaguri primăvara, când Delta este parcă la apogeul frumuseții. Nu ai voie să faci o excursie în Delta Dunării și să nu admiri frumusețea nuferilor albi, iar dacă printre ei găsești și unul galben, se spune că tot anul vei avea noroc. Mila 23 se află exact în mijlocul Deltei, așa că vei avea tot timpul să observi frumusețile din jur, iar când ai pus piciorul pe uscat să te delectezi cu preparate delicioase din pește, să discuți cu oamenii locului, iar la final să ajungi înapoi la Tulcea. Și, în mod surprinzător, chiar dacă în principiu parcurgi același traseu, o altă Delta Dunării ți se dezvăluie acum.
Lacurile dintre Mila 23 și Crișan
Între localitățile Mila 23 și Crișan se află o mulțime de lacuri pe care nu ai voie să le ratezi într-o excursie în Delta Dunării. De preferat ar fi să apelezi la serviciile unui ghid, care va ști cum să facă să iei contact cât mai mult cu frumusețile locurilor. Un mic pont pentru tine: excursia la lacurile dintre Mila 23 și Crișan va dura aproximativ patru ore, așa că ar fi bine să o programezi după-amiază, pentru a urmări cel mai fantastic apus de soare din viața ta, pe care este obligatoriu să îl păstrezi pentru eternitate pe un film făcut cu camera video. În plus, dacă ești pasionat de pescuit, poți să ”arunci bățul”, pentru că sigur vei prinde cantități impresionante de caras, biban sau roșioară, dulce și delicios.
Pădurea Letea
Toată România a auzit de această pădure, care face parte din patrimoniul UNESCO, și care nu seamănă deloc cu un codru obișnuit, așa cum ai fi tentat să crezi. O adevărată vegetație luxuriantă care te face să te gândești că ești pe undeva pe la tropice și nu în România, liane, cai sălbatici, multe plante exotice și lacuri sărate. Este obligatoriu să faci o excursie în Delta Dunării și să ajungi în pădurea Letea, iar pentru asta trebuie să apelezi la localnicii care au o barcă cu motor pentru deplasarea pe apă, iar apoi de o căruță tradițională pentru a intra în contact direct cu satul Letea, locul unde timpul parcă s-a oprit în loc. Să fie deșert sau pădure? Sau poate amândouă? Te invităm să ajungi în aceste locuri și să ne spui dacă ai reușit să găsești răspunsul la aceste întrebări.
Sulina, orașul marinarilor și al piraților
Este foarte ușor să ajungi la Sulina, considerat orașul marinarilor și al piraților. Și azi, după ce acele vremuri au apus de mult, încă le mai poți găsi urma prin anumite zone ale orașului. O excursie în Delta Dunării nu este completă fără o vizită în Sulina, pentru a descoperi un oraș în care unele străzi parcă au încremenit în timp. Fă o plimbare pe faleză, este obligatoriu să ajungi la cele trei faruri, la catedrala Deltei, iar dacă găsești deschisă biserica grecească din oraș, este obligatoriu să vezi icoana Fecioarei Maria cu chipul acoperit, considerată unica de acest fel din Europa. De asemenea, nu ai voie să ratezi o plimbare cu barca în Golful Musura.
Canalul Erenciuc
Lasă-ți imaginația să zboare într-o excursie în Delta Dunării pe Canalul Erenciuc, unde cele văzute în fața ochilor te vor face să te îndoiești de proprii ochi. Este ceva real sau rodul imaginației tale? Și, dacă ai auzit măcar o poveste cu creaturi legendare care trăiau în vechime pe aici, acum ești tentat să o crezi în întregime. În ce alte locuri din România ai putea să vezi pești zburători, peisaje care îți taie răsuflarea și păsări despre care nu știai nimic până acum. Cele cinci ore ale excursiei vor trece precum o clipă și nu vei auzi altceva decât notele muzicale ale simfoniei naturii. De asemenea, această zonă este recunoscută pentru pădurea de arini negri.
Este chiar păcat să avem Delta chiar la noi în țară și să nu profităm de această adevărată minune a naturii! Nu mai aștepta și programează chiar acum un concediu de neuitat pentru primăvara anului viitor. Oferă-ți această șansă, și nu este de mirare dacă și de acum încolo vei alege tot Delta Dunării drept destinația ta preferată!
Canalul Litcov – casa pescarilor profesioniști
Lacul Gorgova se află pe Canalul Litcov. Acest detaliu este semnificativ pentru cei care vor să își încerce norocul la pescuit și pe alte ape ale Deltei Dunării.
Canalul Litcov se împarte în două zone ideale pentru această activitate. Partea de vest a Canalului Litcov este locul perfect în care te poți bucura de liniștea specifică pescuitului, pentru că nu este foarte aglomerată. Însă, dacă vrei să ai parte de ceva mai mulți camarazi, îți recomand partea centrală a canalului. Pe malurile apei vei avea ocazia să vezi colibele pescarilor profesioniști cu care poți împărtăși idei și sfaturi.
Capul Doloșman – comoara istorică de admirat pe durata unei excursii în Delta Dunării
Te pasionează istoria? Dacă da, în apropiere de Gorgova, se află Cetatea Argamum care datează din secolul al IV-lea Î.Hr. O găsești pe meleagurile capului Doloșman.
De la ghizi turistici locali am aflat că, tot aici, au fost descoperite și epave antice ce ascund sub rugina lor povești istorice captivante pe care le poți afla în timpul unei excursii organizate în Delta Dunării. Ascultă-le și vei înțelege mai bine rădăcinile locurilor în care te afli.
Cel mai înalt punct din Delta Dunării oferă o priveliște unică
Printre ruinele istoriei, natura și-a continuat cursul natural adăpostind nenumărate specii de păsări, de mamifere și de reptile, printre care: lăstunul de stâncă, ciocârlia de Bărăgan, pietrarul negru, dihorul pătat și broaște țestoase. Capul Doloșman este cel mai înalt punct din Delta Dunării și singura faleză stâncoasă din România. Localnicii spun că priveliștea locului îți oferă o imagine de ansamblu asupra operei de artă pe care natura a construit-o!
Concluzie
Delta Dunării are o autenticitate aparte prin așezările ei și prin localnicii care îi duc poveștile mai departe, împărtășindu-le turiștilor care aleg excursiile în Delta Dunării.
Fiecare român ar trebui să cunoască și să se mândrească cu bogăția pe care ne-o oferă Delta. Este unică și este a noastră. Hai să o vizităm mai des! Are multe oferit.