Bird Watching în Delta Dunării
aprilie 3, 2022Plimbări cu barca în Delta Dunării
aprilie 5, 2022Canalul Dunărea Veche
Canalul Dunărea Veche... un loc de o frumusețe aparte și, mai ales, locul de unde poți pescui exemplare frumoase de crap și caras, numai bune de fotografiat și arătat prietenilor atunci când revii din concediu. De altfel, pe canalul Dunărea veche au fost prinse cele mai mari capturi la crap din Deltă, așa că ai toate motivele să ajungi și tu pe aici, mai ales dacă te lauzi cu experiența ta vastă în materie de pescuit.
Marele M
Cei care au ajuns aici numesc locurile ”Marele M”, pentru că este zona cuprinsă între Mila 23 și Mila 8. Niciodată nu au încheiat partida de pescuit fără ca măcar un pește frumos să se agațe de cârlig și, spun ei, când apele sunt mai scăzute, poți avea bucuria de a prinde și exemplare frumoase de știucă. Deja simți că nu mai ai răbdare și începi să cauți chiar acum cazare pe undeva prin zonă pentru concediul din vară? Da, știm cum e, dar totuși, trebuie să reții un lucru. A pescui în Delta Dunării și cu atât mai mult pe Canalul Dunărea Veche nu se compară cu nicio altă experiență de-a ta în domeniu. De aceea, am cules pentru tine de la pescarii cu experiență câteva sugestii de care ar fi bine să ții cont.
Verifică perioada de prohibiție
În fiecare an, autoritățile emit un ordin de prohibiție referitor la pescuitul în apele Deltei Dunării. Acesta este publicat pe pagina Monitorului Oficial și recomandarea noastră este să îl studiezi înainte, pentru a nu risca amenzi usturătoare în caz contrar. De asemenea, dacă tot vei ajunge în zonă, interesează-te dacă există anumite restricții de care ar trebui să știi, din același motiv. Este și păcat să îți strici sejurul în Deltă și să ratezi o partidă memorabilă de pescuit pe Canalul Dunărea Veche doar pentru ai fost încăpâțânat și ai avut pretenția că le cunoști pe toate.
Specii de pești interzise
Aminteam ceva mai sus de faptul că pescarii susțin că acest canal, Dunărea Veche, este locul unde poți prinde crapi de dimensiuni impresionante. Dacă tocmai acesta a fost motivul pentru care concediul de anul acesta l-ai programat să aibă loc chiar aici, trebuie să știi de la început o informația. În acest an, în Deltă pescarii sportivi sau recreativi nu pot reține capturile de crap, știucă, somn și șalău. Așadar, dacă vei prinde un astfel de pește și vrei să le arăți și celorlalți dimensiunea acestuia – în cazul în care este una demnă de reținut, fă repede o fotografie după care grăbește-te să eliberezi captura înapoi în apă.
Zone în care nu ai voie să pescuiești
Chiar dacă Delta Dunării este considerată ”raiul pescarilor”, asta nu înseamnă că nu există niciun fel de restricție referitor la zona unde o faci. Dimpotrivă, există astfel de zone interzise, chiar pe întreaga durată a anului. Din nou, reluăm recomandarea de a te interesa din timp dacă în zona ta de pe Canalul Dunărea Veche există astfel de interdicții, pentru a nu avea parte de ceva surprize neplăcute și, mai ales, destul de usturătoare la buzunar.
Permis special de pescuit
Chiar dacă ești mândrul posesor al unui permis de pescuit, asta nu înseamnă că îți este de ajuns acum. Pentru a pescui în Deltă și, prin urmare, și pe Canalul Dunărea Veche ai nevoie de un permis special de pescuit, pe care îl poți obține în mod gratuit ARBDD din Tulcea, online, prin SMS sau prin automatele de eliberare permise pe care le găsești pe aici. De asemenea, este nevoie să fie achitată și o taxă de acces în Deltă.
Dimensiunea peștilor
Toți cei care dau la pește pe Canalul Dunărea Veche își doresc să prindă ceea ce se numește ”captura vieții”. Nu e puțin lucru să te poți lăuda că ai prins un crap de 15 kilograme, de exemplu! Dar, oricât de mult vrei să ai parte de așa ceva, trebuie să știi că nu orice pește prins poate fi reținut. Chiar dacă nu face parte din cele patru specii de pești interzise, dacă exemplarul prins de tine depășește o anumită dimensiune prevăzută în Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltarii rurale nr. 342/2008 atunci, cu părere de rău, trebuie să îi dai drumul înapoi. De altfel, trebuie să recunoaștem, frumusețea pescuitului în Deltă constă și în acest fapt: să poți prinde pești de dimensiuni aproape incredibile. Faptul că trebuie să îi înapoiezi apelor nu este decât ceva secundar!
Maxim patru undițe sau lansete
În Delta Dunării și pe Canale nu poți să îți întinzi un adevărat arsenal de undițe sau lansete, pentru a fi sigur că vei prinde ceva. Regulile spun că ai voie maxim patru lansete sau undițe, cu câte două cârlige. Și crede-ne, chiar este suficient. Și, ca să fim sinceri până la capăt, nu este nevoie ca în Delta Dunării și mai ales pe Canalul Dunărea Veche să îți etalezi tot ce ai mai nou și modern în materie de echipament de pescuit. Te poți descurca foarte bine și cu undițele și lansetele ceva mai vechi, dar încă bune.
Camparea interzisă în zonele neautorizate
Oamenii locului sunt de părere că pe Canalul Dunărea Veche cel mai bine se pescuiește din barcă. Cu toate acestea, nu toți pescarii au suficientă experiență pentru aceasta, așa că unii dintre ei preferă să campeze pe mal. Din nou, vezi dacă nu cumva zona aleasă de tine este una în care camparea este interzisă, pentru că din nou, sancțiunile sunt destul de mari!
Respectă natura!
Chiar dacă ai venit să pescuiești, asta nu înseamnă că trebuie să dai dovadă de lipsă de bună creștere. Delta Dunării este frumoasă, și trebuie și tu să ai grijă să o menții așa. Nu arunca gunoaie, nu tulbura păsările din habitatul lor natural și nu deranja pe alții! Așa cum tu vrei să te bucuri așa cum trebuie de această experiență, și alții au aceeași dorință! Fir întins și... să ne trimiți poze cu ceea ce ai prins pe Canalul Dunărea Veche.