Brațul Sf. Gheorghe, locul perfect pentru o vacanță de neuitat în Deltă
martie 11, 2022Cele mai cunoscute obiective turistice Delta Dunarii
martie 12, 2022Brațul Sulina
De la lecțiile de geografie din școală, majoritatea dintre noi am reținut doar că Brațul Sulina este cel mai drept, dar și cel mai scurt brat al Dunării, având o lungime de aproximativ 70 de kilometri. Adâncimea minima este de 6 m, în timp ce maxima este de 17 m. De-a lungul lui se află mai multe localități precum Maliuc, Crișan, Vulturu, Ilganii de Sus, Gorgova, Partizani, Vulturu și, evident, Sulina.
Nu rata o excursie în Sulina
Dacă ai optat pentru un concediu în Deltă, lasă-ți răgazul necesar pentru a vizita și Sulina. Există chiar multe atracții în acest oraș, și să nu uităm nici de plajă, una de o mare frumusețe. De asemenea, este singurul oraș din Deltă care este și port la Marea Neagră, și de aici poți porni spre o altă excursie, spre Pădurea Letea.
Ce poți vizita în Sulina
Dacă ai ajuns în Sulina și vrei să faci o baie de soare pe plajă, atunci trebuie să știi că aceasta este la aproximativ 2 km de oraș, pe care îi poți parcurge chiar pe jos, dacă ești amator de mișcare. Dacă nu, ai la dispoziție maxi-taxi, sau poți folosi chiar și mașina personală. Nu vei regret niciun moment această alegere, deoarece plaja de aici este una aproape sălbatică, în sensul că aici nu vei găsi vânzători ambulanți de porumb fiert sau colaci, iar nisipul este unul fin și alb. De asemenea, apa este una cu o adâncime destul de mică, așa că este o destinație perfectă pentru familiile cu copii, care au venit aici în căutarea relaxării.
Faleza Dunării de la Sulina
Puține faleze, de-a lungul Dunării, sunt atât de frumoase precum cea de la Sulina. La un moment dat chiar ai impresia că ești undeva pe apă, iar navele care trec pe apă sunt chiar lângă tine. O plimbare pe înserat, pe faleză, te va duce cu gândul că, într-un fel, chiar ai ajuns acasă.
Palatul Comisiei Europene a Dunării
După o istorie destul de zbuciumată, de-a lungul căruia a suferit și de pe urma bombardamentelor din primul și cel de-al doilea război mondial, Palatul a fost reconstruit și acum în interiorul lui se află sediul Secției Căi Navigabile Sulina.
Farurile
Dacă ai urmărit filmul ”Toate pânzele sus” al lui Radu Tudoran, nu ai avut cum să nu observi unul dintre farurile orașului. Și astăzi turiștii pot urca în vârful Farului Vechi, până la o înălțime de 17 metri. Mult mai impresionant, cel puțin din punctul de vedere al înălțimii este Farul Nou.48 de metri este înălțimea acestuia, iar lumina sa ajunge chiar și la 19 mile maritime.
Mai există și alte două faruri vechi, care mai sunt numite și ”gemenele”, situate pe malul stâng, respectiv drept al Dunării.
Misterioasa insulă K
Ai auzit vreodată de Insula K? Este imposibil să ajungi în Deltă și să nu treci prin dreptul ei, pentru că mai mult nu ai acces, deoarece există numeroase specii de plante și păsări, ocrotite de lege, care se găsesc aici și care ar fi în pericol dacă omul ar încerca să își impună și aici dominația. Mai este numită și Insula Fericirii, așa că trebuie să o treci și pe ea pe lista de locuri de vizitat când ajungi aici.
Pădurile Letea și Caraorman
Nu ai cum să vorbești despre brațul Sulina și să nu vizitezi și pădurile Letea și Caraorman, locuri cunoscute în întreaga lume. Cel puțin pădurea Letea, considerată pe drept cuvânt ”jungle Deltei”, este una de-adreptul aparte, unde printre alte atracții vei găsi și herghelii de cai sălbatici, printre puținele de acest fel rămase pe bătrânul continent.
De asemenea, la sud de Brațul Sulina se află Pădurea Neagră, așa cum mai este cunoscută și Pădurea Caraorman. Flora este de-a dreptul impresionantă, dar vei fi impresionat și de dunele de nisip, a căror înălțime ajunge chiar și la 9 metri, fapt ce te duce cu gândul mai mult la deșertul Sahara decât la un loc de pe teritoriul țării noastre.
Cimitirul din Sulina
Poate părea ciudat să îți recomandăm să vizitezi cimitirul din Sulina, dar te asigurăm că nu vei regreta niciun moment decizia luată. Este locul unde își dorm somnul de veci, în deplină armonie, musulmani, creștini, chiar și evrei. Și în plus, dacă în această excursie a venit și juniorul familiei, va fi de-a dreptul fascinat să afle că aici există mormântul unui pirat adevărat, pe a cărui piatră de mormânt se află cunoscutul simbol, cel cu craniul și oasele încrucișate.
Farul Observator
A fost dat în funcțiune în zilele de glorie ale acestui oraș, în anul 1841, șidin păcate acum nu este utilizabil. Este amplasat pe malul stâng al bătrânului Danubiu, și este legat de partea continentală printr-un fel de dig de piatră, pe care încă mai pot fi zărite inscripțiile lăsate în urmă de cei care au lucrat la construcția sa. Și știi că aminteam ceva mai sus de pelicula ”Toate pânzele sus”? Multe dintre filmări au avut loc chiar în acest loc.
Biserica Grecească
Are hramul ”Sf. Nicolae” și datează încă din anul 1866, un adevărat monument istoric. Este amplasată pe una dintre străzile aflate în apropierea Brațului Sulina, și chiar se merită să fie vizitată.
Turnul de apă
Nu se cunoaște data exactă când a fost construit turnul de apă, dar cert este că acesta funcționează și în zilele noastre. Locuitorii din Sulina susțin că în cel de-al doilea război mondial germanii chiar au încercat să îl dinamiteze, dar din fericire nu au reușit, fiind afectată doar partea superioară a acestuia.
3 Comments
[…] este frumusețea sa naturală pură. Delta Dunării este un loc unic în lume, și aici, în Sulina, aveți ocazia să vă bucurați de bogăția […]
[…] Sulina este unul dintre cele mai importante orașe din Delta Dunării și un punct de plecare pentru numeroase excursii. Aici puteți explora Muzeul de Istorie și naviga pe canalele înguste ale orașului pentru a admira arhitectura tradițională. […]
[…] Te-ar putea interesa si: Informatii despre brațul Sulina […]