Brațul Chilia, locul unde s-a format o mini Deltă
martie 11, 2022Brațul Sulina și locurile din jur
martie 11, 2022Brațul Sf. Gheorghe
Dacă există un loc cu adevărat unic la noi în țară, care nu poate fi asemuit cu niciunul altul de pe pământ, atunci aceste este, cu siguranță, locul unde Dunărea își unește apele dulci și line cu cele învolburate și pline de sare ale Mării Negre. Brațul Sf. Gheorghe este recunoscut pentru locuri de o frumusețe ireală, încât nu știi unde să privești mai întâi pentru că sufletul ți se inundă de atâtea minunății la un loc.
Alege brațul Sf. Gheorghe pentru prima ta escapadă în Deltă
Atunci când plănuiești prima ta vacanță în Delta Dunării, ea trebuie să aibă loc în localitatea Sf. Gheorghe, pentru că vei fi de-a dreptul fascinatde cele pe care le întâlnești aici, și nu puțini sunt cei care revin iar și iar, pentru că este imposibil să te poți mulțumi doar cu o singură vizită.
Un adevărat paradis terestru
Cuvintele sunt prea sărace pentru a descrie frumusețea locurilor, dar dacă am încerca, acestea ar fi cu siguranță doar trei: paradisul de pământ. Nu-ți vine să crezi cât sunt de frumoase priveliștile care ți se înfățișează în fața ochilor, și totuși ele există și le zărești chiar tu.
Coloniile de păsări
În afară de peisajele desprinse parcă din altă lume, aceste locuri vin să îțiofere și o altă atracție: urmăritul păsărilor, sau birdwatching, așa cum mai este numit. Numeroase colonii de păsări călătoare se găsesc aici, și vei rămâne surprins de cât de multe sunt, încât este imposibil să ajungi să le cunoști pe toate. Și chiar dacă până acum nu ai încercat acest gen de activitate, după o vacanță petrecută la Sf. Gheorghe îți dai seama că acum ți-ai descoperit o nouă pasiune.
Când să vii la Sf. Gheorghe
Aceste locuri sunt frumoase pe tot timpul anului, dar dacă vrei ceva cu adevărat aparte, sugestia noastră este să îți programezi concediul în Deltă primăvara, atunci când aici sosesc din Africa mai bine de 200 de păsări călătoare. Zborul lor îți va aminti de un balet al naturii, și vei fi cucerit de frumusețea lui. De asemenea, pentru că în apropiere se află și pădurea Letea, profită de faptul că ai ajuns primăvara pentru a ajunge pe aceste meleaguri și vezi orhideele sălbatice care tocmai ce au înflorit.
Plaja Sf. Gheorghe
Zilele de vară le asociem, adesea, cu orele petrecute la plajă, pentru o adevărată baie de ultraviolete. Nu este nevoie să mergi într-una dintre stațiunile de pe litoral, mult mai scumpe, aglomerate și zgomotoase. Plaja Sf. Gheorghe este cea care te așteaptă în sezonul estival, și din fericire este una intimă și relaxantă. Cei mai comozi ar putea fi oarecum deranjați de faptul că ai de mers aproximativ 2 kilometri până la plajă, dar adevărații iubitori de frumos și natură vor adora fiecare metri parcurs. În schimb, atunci când ajungi la destinație, vei fi de-a dreptul mulțumit de ceea ce ai primit drept răsplată, mai ales dacă ești genul de persoană care nu iubește aglomerația și consumerismul din stațiunile de pe litoral.
Toamna, perfectă pentru pescuit
Chiar și când zilele toride de vară au devenit o amintire, nu trebuie să renunți la vizita programată la Sf. Gheorghe. Mai ales dacă ești un pescar înrăit, aici este locul perfect. Ai scăpat de țânțari, de agitație, să tot dai la pește! Și peste toate acestea se adaugă mirosul nuferilor, care înfloresc acum a doua oară, și care fac ca toată Delta să prindă iar straie de sărbătoare!
Ce poți vedea la Sf. Gheorghe
Evident, peisajele de aici sunt cu dreptul fantastice, dar parcă ai vrea să îți mai rezemi ochii și în altceva. De aceea, noi îți recomandăm și alte minunății, unele dintre ele create chiar de mâna omului, și pe care le poțiadmira acum. Una dintre ele este Biserica din localitate, care l-a inspirat pe însuși Mihail Sadoveanu să scrie o adevărată capodoperă. A fost construită în anul 1896, cu banii primiți de la Iany Melano, unul dintre mai marii și bogații satului din acele vremuri. Sulina este recunoscută pentru farurile sale, dar nu putem să nu îl menționăm și pe cel de la Sf. Gheorghe, realizat din sticlă și fier, și care numără nu mai puțin de 53 de ani de existență. Este unul dintre cele mai înalte faruri aflate pe teritoriul românesc, așa că nu ai cum să îl ratezi.
Cimitirul din localitate
Aici își dorm somnul de veci, dacă poate fi vorba despre odihnă în cazul lor, membrii familiei Skadovschi, o familie putred de bogată, și care a avut parte de un sfârșit tragic și plin de mister, care nu a fost elucidat în totalitate nici în zilele noastre.
Muzeul satului
Dacă vrei să afli mai multe despre istoria acestor locuri, dar și informațiidespre viața celor care au trăit pe aceste meleaguri, Muzeul Satului trebuie trecut pe lista de obiective turistice pe care le ai de vizitat. Vei găsi multe obiecte vechi, vei afla la ce erau folosite și mai ales vei învațadespre cât de grea a fost viața aici și cum au reușit oamenii locului să trăiască într-o adevărată armonie cu natura.
Locul unde Dunărea sărută Marea
Dacă toate cele de mai sus nu au fost suficiente, îți mai adăugăm că Sf. Gheorghe este locul unde Dunărea se îmbrățișează cu Marea Neagră. Poți vedea cu proprii ochi această adevărată minune a naturii, și ar fi chiar păcat să o ratezi.