Pădurea Caraorman sau Padurea Neagra
martie 11, 2022Brațul Sf. Gheorghe, locul perfect pentru o vacanță de neuitat în Deltă
martie 11, 2022Brațul Chilia
Brațul Chilia este, fără îndoială, cel mai cunoscut canal prin care Dunărea se revarsă în Marea Neagră. Este cunoscut și drept ”brațul din partea de nord”, și are o lungime de 110 km, de la Pătlăgeanca și până ânzona Musura, locul unde apele bătrânului fluviu se varsă în cele sărate ale mării. Ceea ce este cu adevărat fascinant la Brațul Chilia este faptul că de aproximativ 150 de ani, la vărsarea lui în apele mării s-a format unfel de delta secundară.
Istorie de câteva sute de ani
Încă din Evul Mediu, Brațul Chilia era unul bine cunoscut, iar despre el apar mențiuni chiar și în cronicile navigatorilor genovezi sau bizantini. În acele vremuri era însă cunoscut sub numele de Licostomo, ceea ce în limba greacă înseamnă ”gura lupilor”. De altfel, tot acele cronici din vechime mai menționează că undeva, prin apropierea localității Periprava din zilele noastre se afla și un fel de port-cetate. În acele vremuri, braţul Chilia era considerer drept cea mai importantă cale de navigaţie. Prin urmare, nu este de mirare că marile puteri ale lumii din acea vreme doreau să aibă drepturi depline asupra lui. Genovezii, bizantinii, tătarii, bulgarii, rușii sunt doar câteva dintre neamurile care se întreceau, care mai de care, să fie stăpânitorii acestor ținuturi. – tocmai de aceea, era o zonă disputată de marile puteri, printreele fiind genovezii, dobrogenii, ruşii, bulgarii, bizantinii şi tătarii.
Un nume… de renume
Unele surse istorice susțin că numele brațului vine de la Achillea, care s-ar trage din numele cunoscutului erou al războiului troian, Achile. Legenda spune că după ce a fost rănit în luptă, de săgeata pornită din arcul lui Paris, mama lui Achile, zeița Thetis l-a adus pe acesta pe insula Leuce. Despre această insulă, Leuce, unii spun că ar fi chiar cunoscuta Insula Șerpilor, dar nu pot susține cu siguranță aceste afirmații. În orice caz, este o poveste destul de frumoasă, dacă stai și te gândești că tocmai fiul unei zeițe s-a aflat pe aceste meleaguri. Deși, ținând cont de frumusețea peisajelor care te înconjoară la tot pasul, parcă nu este chiar atât de greu de crezut, pentru că da, chiar pare locul perfect pentru odihna unor ființe cu puteri supranaturale.
Locul perfect pentru birdwatching
Dacă ești pasionat de urmăritul păsărilor, sau birdwatching, atunci cu siguranță trebuie să ajungi în zona aflată între Periprava și Chilia, deoarece aici găsești una dintre cele mai mari zone de cuibărit ale gâștelui, mulți cormorani mici, berze negre sau vindirei de seară.
Drumul șlepurilor
Aproximativ 60% din debitul de apă al Dunării curge prin Brațul Chilia, ceea ce înseamnă că aici pot naviga vase de dimensiuni mai mici, dar și șlepuri. De asemenea, lățimea brațului nu este chiar mică, fiind cuprinsă între 400 și 600 de metri, dar în unele zone este și ceva mai mare.
Chilia Veche
Cea mai cunoscută așezare din aceste locuri este, fără îndoială, Chilia Veche, de care a auzit cam toată lumea. Este amplasată în nordul județului Tulcea și este recunoscută pentru faptul că reprezintă cea mai populată așezare rurală din Delta Dunării. Cu peste 3.000 de suflete care locuiesc aici, deja aproape că putem vorbi de o adevărată aglomerație, pentru aceste meleaguri. Acest sat este amplasat în imediata vecinătate a Cetății Chilia, care a aparținut unuia dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți domnitori, Ștefan cel Mare. Acesta a construit cunoscuta cetate în anul 1479, și dacă drumurile tale te aduc prin aceste locuri, poți să ai parte de o lecție de istorie ”pe viu”, cum se spune.
Ce poți vizita în zonă
Deși poate nu are multe obiective turistice prea impozante, poți să vizitezi aceste zone, pentru că nu vei regreta, măcar pentru faptul că peisajele sunt de o frumusețe rară. De fapt, întreaga Deltă a Dunării este așa, dar aici ai parte de încă o dovadă că nu am exagerat cu nimic.
Biserica din Chilia Veche
Unul dintre obiectivele turistice pe care nu ai voie să le ratezi atunci când ajungi la Chilia Veche este biserica din sat. A fost construită în anul 1854, și a fost nevoie în acest sens chiar de aprobarea mai-marilor Imperiului Otoman, care erau stăpânii, în acele vremuri, a gurilor de vărsare a Dunării în Marea Neagră. Aceștia au înțeles rugămintea oamenilor din aceste locuri că au nevoie de un lăcaș de închinăciune, pentru că pentru acel construit în Chilia Nouă, de peste Dunăre, era imposibil să ajungă în perioada iernii, când bătrânul Danubiu era înghețat. Ceea ce te impresionează la această biserică, în afară de vechimea și istoria ei zbuciumată, este înălțimea impresionantă. Nu mai puțin de 52 de metri, iar aceasta i-a adus titlul de cel de-al doilea lăcaș de cult din țară, la înălțime, pe primul loc fiind Biserica Neagră din Brașov.
Biserica lipovenească
De asemenea, în localitate se mai regăsește și biserica lipovenească, una în care poți admira icoane foarte vechi, și de unde poți afla informații interesante despre istoria acestor locuri.
Mănăstirea ”Sf. Atanasie”
Pentru că tot am mers pe calea spirituală, trebuie să știi că în apropiere, undeva la aproximativ 5 km de statul Chilia Veche se află și o mănăstire de călugări, pe rit vechi, și care are hramul ”Sf. Atanasie”. Se află amplasată pe canalul Batag, dar puțini sunt cei care ajung să o viziteze, pentru că există anumite reguli care trebuie respectate în acest sens și de care chiar ar fi bine să ții cont.
1 Comment
[…] dintre cele mai mari brațe ale Deltei, Chilia vă va impresiona cu peisajele sale nesfârșite și biodiversitatea sa […]