Excursii și plimbări cu barca în Delta Dunării 2023
noiembrie 18, 2022Excursii de o zi în Delta Dunării
noiembrie 19, 2022Obiective turistice în Delta Dunării
Delta Dunării! Un pământ românesc dar care pare desprins din alte lumi, și unde simți că parcă ai intrat pe alt tărâm. Unul în care poveștile prind viață, unde timpul are infinit mai multă răbdare, unde este suficient să taci din gură și să auzi aevea cum îți șoptesc toate cele din jurul tău. Este de-a dreptul o impietate să avem acest tărâm binecuvântat la noi în țară și noi să nu ajungem, măcar o dată în viață aici. Dacă deja te-ai hotărât ca anul viitor să petreci aici măcar câteva zile din concediu, avem pentru tine și câteva idei de atracții turistice în Delta Dunării pe care nu ai voie să le ratezi.
Localitatea Murighiol
Nu îți face griji, nu îți vom vorbi despre bird watching, despre pescuit, nuferi și altele. Sunt atracțiile turistice ale Deltei pe care toată lumea le cunoaște. Noi am decis să îți sugerăm câteva locuri concrete pe care să le treci pe lista ta de atracții turistice în Delta Dunării. Printre acestea se află și Murighiol, o localitate unde mulți dintre cei care vin să își petreaca vacanța își regăsesc liniștea. Istoria acestui loc este una foarte îndepărtată, iar ceea ce cunoaștem ca fiind astăzi vatra actuală a satului era în vechime atât port la Dunăre, cât și la Marea Neagră. Locurile sunt de o frumusețe aparte, iar oamenii locului îți vor spune multe informații interesante. Este destinația perfectă atunci cei care vor să ia contact cu frumusețea Deltei Dunării, dar nu ai timpul necesar să îi descopere în tihnă toate minunățiile.
Cetatea Histria
Știai că prima colonia greacă de pe țărmul apusean al Mării Negre, dar și cel mai vechi oraș de pe teritoriul României se găsesc aici, în Delta Dunării? De fapt, nici măcar nu putem vorbi despre ele ca fiind două locuri diferite, pentru că ambele poartă un singur nume: cetatea Histria. Își merită cu prisosință locul în clasamentul nostru cu cele mai interesante atracții turistice în Delta Dunării, chiar dacă acum nu a mai rămas prea mult din frumusețea de odinioară. Înainte vreme, această cetate era una foarte importantă în zonă, reușind să se dezvolte permanent atât în perioada greacă, dar și în cea romană. Nu este de mirare că era considerată ca fiind cel mai important centru economic din aceste locuri. Și înfățișarea ei nu era deloc una modestă: avea străzi pavate cu piatră, cetatea era apărată de ziduri puternice, iar alimentarea cu apă se făcea prin conducte. Poți vedea și tu, în prezent, urmele acestei falnice cetăți, un martor tăcut al unor vremuri de glorie de odinioară.
Insula Sacalin
Este formată recent, în Marea Neagră, foarte aproape de coasta românească, destul de aproape de brațul Sf. Gheorghe. Prima dată această insula era formată din două insule de dimensiuni mai mici care, cu timpul, s-au unit și au format ceea ce vedem și știm astăzi cu numele de Insula Sacalin. Încă din anul 1938 Guvernul de atunci al țării noastre a declarant zona ca fiind o rezervație a biosferei, și chiar a interzis ca insula să fie populată. Există adevărați frumuseți pe insula, multe specii de plante și păsări care se găsesc aici, și care merită să fie păstrate neatinse de intervenția omului. Totuși, în concediul tău petrecut în Deltă se merită să participi la o excursie de unde să o poți admira, măcar de la distanță.
Rezervația Sf. Gheorghe - Palade - Perișor - Zătoane
Este amplasată în sudul localității Sf. Gheorghe pe aproximativ 21.000 de hectare. De fapt, reprezintă o adevărată împletire între lacuri izolate, grinduri, zone mlăștinoase, ape salmastre și ale fluviale și multe altele. În momentul în care vei ajunge aici vei simți cum cuvintele te părăsesc, pentru că sunt prea sărace pentru a descrie cu adevărat cât de frumoase sunt aceste locuri. Lasă-ți sufletul să se încarce de frumos, de liniște și de pace. Nu credem că mai există undeva în lume un astfel de loc, iar când ajungi aici simți că nimic din ceea ce avea impresia că știi despre lume și frumusețile ei nu reprezintă nici măcar 1%.
Mănăstirea Halmyris
Chiar dacă nu ești genul de persoană foarte religioasă, nu ai cum să negi faptul că la noi în țară creștinismul a pătruns prin aceste meleaguri, prin Apostolul Andrei. Momentul a coincis aproape exact cu formarea noastră, ca popor. Și, cel mai probabil, nici frumusețea locurilor nu s-a schimbat prea mult din acele vremuri. Simți o adâncă tulburare când îți dai seama că dacă aveai impresia că aceste zone sunt complet rupte de multe dintre ”avantajele” civilizației, sunt de fapt mai pline de spiritualitate decât ai crede. Poate că da, sunt locuri uitate de lume, dar sigur nu sunt ignorate de Dumnezeu, care nu are cum să nu poposească pe aici atunci când vrea să se odihnească puțin. Răutate, invidie, mânie… nu au cum să existe aici, pentru că locurile sunt altfel, oamenii au în ei acea puritate a celor de demult care puteau vorbi direct cu Dumnezeu, iar El le răspundea negreșit, de fiecare dată. Și o face și acum, iar Mănăstirea Halmyris este locul unde îți poate vorbi și ție.
Există multe locuri speciale în Deltă, și este de-a dreptul o impietate să încerci să le poți descrie pe toate. Fiecare metru din acest pământ binecuvântat are o poveste, te așteaptă să ți se dezvăluie, pentru ca anul viitor să îl vezi parcă altfel. Oferă-ți șansa de a vedea măcar o mică parte din aceste locuri și lasă-ți sufletul să se umple de frumos și liniște!