Satul Partizani, destinația perfectă pentru agroturism
aprilie 2, 2022Canalul Dunarea Veche, locul preferat al pescarilor la crap
aprilie 5, 2022Bird Watching
Bird Watching în Delta Dunării este una dintre activitățile preferate ale celor care ajung pe aceste meleaguri de o frumusețe ieșită din comun. Deși la început acest gen de petrecere a vacanțelor părea rezervată doar turiștilor de peste hotare, în prezent tot mai mulți români sunt fascinați de această activitate.
Observă păsările în habitatul lor natural
Dar de ce este atât de recunoscută Delta Dunării drept o destinație perfectă pentru amatorii de bird watching? Răspunsul este unul simplu, în aparență. Există 331 de specii de păsări pe care le poți observa în aceste locuri. Dintre acestea, nouă sunt declarate monument al naturii, 57 de specii din parțial migratoare sau sedentare, în timp ce 172 cuibăresc. Mai mult chiar, în Delta Dunării poposesc chiar și specii care au cuibul în îndepărtata și friguroasa Siberie, sau chiar dincolo de Cercul Polar de Nord.
Cum poți începe și tu să faci bird watching
Dacă nu ai mai încercat până acum o astfel de activitate, dar vrei să vizitezi Delta tocmai pentru a observa păsările în habitatul lor natural, trebuie să știi exact ce trebuie să faci. Îți oferim și noi câteva informații care îți pot veni în ajutor.
Află informații despre speciile de păsări din Deltă
Există numeroase surse de informare de unde poți afla informații despre speciile de păsări din Deltă. Din paginile acestora afli detalii despre felul cum arată și care este perioada în care pot fi observate în Delta Dunării, ceea ce îți poate fi destul de mult de ajutor. Chiar și internetul este o excelentă sursă de informații, pentru că sunt mulți conaționali pasionați de bird watching care și-au conceput chiar și un blog pentru cei cu același hobby ca și ei.
Găsește persoane cu aceeași pasiune ca și tine
Este destul de dificil să înveți singur despre păsări, mai ales că multe specii seamănă destul de mult între ele. Folosește-te tot de internet pentru a găsi persoane care au aceeași pasiune ca și tine, și în acest fel vei învăța mult mai ușor. Dacă locuiți cât de cât aproape, puteți organiza o sesiune de bird watching într-un loc ales de comun acord pentru a înțelege mai bine ce presupune această activitate. Veți putea împărtăși idei, ce alte experiențe de acest gen ați mai avut și, mai ales, veți lega o frumoasă prietenie.
Ai nevoie de un binoclu și aparat foto
De la bun început vrem să fim clari: pentru observarea păsărilor în habitatul lor natural ai nevoie de un binoclu de foarte bună calitate. Sunt unele create special pentru cei pasionați de bird watching, așa că ai putea opta pentru un astfel de model. De asemenea, pentru a le arăta și altora ceea ce ai observat, va fi nevoie să faci multe fotografii. Este de la sine înțeles că ai nevoie de un aparat performant, pentru a nu fi nevoit să te apropii prea mult de ”captură” și să jenezi în vreun fel anume. De altfel, acesta este una dintre regulile acestei activități, ca nu cumva prin insistența ta să deranjezi în vreun fel păsările.
Începe prin a studia păsările din apropierea ta
Mulți dintre cei care vor să încerce observarea păsărilor sunt de părere că este bine să o facă direct în zonele recunoscute pentru aceasta. Total greșit, pentru că este nevoie să ai puțină experiență. Nu neapărat faptul că ai început într-un ”hotspot” din Delta Dunării te va face să ai parte de succesul dorit. Dimpotrivă, deși este adevărat că aici nu trebuie să cauți prea mult păsările pentru a le observa, atunci când vrei să descoperi anumite specii mai puțin... vizibile, trebuie să știi cum să procedezi. De aceea, începe prin a-ți face ucenicia acasă, în parcurile din orașul tău. Apoi, pe măsură ce capeți mai multă experiență, poți mări puțin miza.
Carnețel cu însemnări
Orice birdwatcher care se respectă are asupra sa un carnețel cu însemnări unde trece toate observațiile după o sesiune de observare a păsărilor. În principiu este vorba despre data, locația și speciile de păsări văzute.
Ascultă cântecul păsărilor
Să observi păsări este o activitate reconfortantă, dar pentru o experiență completă mai este nevoie și de altceva: să identifici sunetele scose de acestea. De aceea, fii atent și la trilurile lor și vezi cam ce ar însemna fiecare: împerechere, chemare, pericol și multe altele. Începe tot așa, cu păsările cele mai cunoscute, cum ar fi pupăza, privighetoarea, ciocănitoarea. Cu timpul urechea ta va deveni mai sensibilă la toate acestea și vei căpăta mai multă experiență. Tot internetul este cel care îți vine și de această dată în ajutor pentru că există pagini de unde poți asculta și descărca multe sunete de păsări.
Nu îți pune singur bețe în roate
Toate cele de mai sus presupun multă muncă și este hilar să te gândești că în maxim două-trei luni de zile te poți numi un birdwatcher cu experiență. Asta nu înseamnă că trebuie să pui o presiune mai mare pe tine, pentru că nu mai găsești plăcerea acestei activități. Cu atât mai mult cu cât ești în Delta Dunării, un adevărat colț de Rai pe pământ. Bucură-te de această experiență și nu-ți rata concediul doar din cauză că nu ai reușit să vezi nu știu ce pasăre rară. Dimpotrivă, chiar există o mulțime de alte activități care pot fi încercate acum, așa că profită de șansa care ți se oferă!
Respectă natura
Pentru a fi cu adevărat un birdwatcher, trebuie să știi să respecți natura. Nu poți distruge mediul înconjurător și apoi să afirmi că ești un mare iubitor de păsări. Nu te apropia niciodată prea mult de ele, nu le captura, nu le deranja atunci când sunt în cuib sau au grijă de pui. De asemenea, nu le lua ouăle din cuib și nici nu captura vreo pasăre doar pentru că îți place mult cum cântă. Totodată, nu lăsa gunoaie în urmă și nu pune nimănui viața în pericol, fie om, animal sau pasăre. Delta Dunării este o adevărată minune a naturii, ai grijă să rămână așa!