Brațul Sulina și locurile din jur
martie 11, 2022Rezervația biosfera Delta Dunării, un loc unde este obligatoriu să ajungi
martie 12, 2022Obiective turistice Delta Dunarii
Delta Dunării! Un loc pe care, dacă îl vizitezi doar o dată, nu ai cum să nu revii! Se creează un fel de frumoasă dependență, pentru că este parcă ceva mai presus de cuvinte și de explicații tot ceea ce ți se înfățișează înaintea ochilor. Și nu, aceste locuri nu înseamnă numai peisaje frumoase, pescuit, bucate delicioase și țânțari, așa cum probabil credeai, ci există și numeroase obiective turistice Delta Dunării pe care te invităm să le descoperi, în rândurile de mai jos.
Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării
Este mai cunoscut sub numele de Acvariul Tulcea, iar denumirea i se potrivește perfect. Cei mici vor fi de-a dreptul fascinați de cele văzute, dar nici tu, cel mare, nu vei trece nepăsător pe lângă ele. Este structurat pe trei nivele, iar la demisol este chiar acvariul care îi cucerește pe vizitatori, urmat apoi de parter, dedicate Rezervației Bioesfera Delta Dunării. În fine, la ultimul nivel avem Infoteca, unde se află, printre altele, multe vitrine, cu o mulțime de exponate. Este deschis în fiecare zi, cu excepția celei de luni.
Muzeul Satului
Un alt obiectiv turistic pe care nu ai voie să îl ratezi când ajungi în Delta Dunării este Muzeul Satului, aflat chiar în centrul localității Enisala. Aici vei vedea amenajată o adevărată gospodărie tradițională din nordul Dobrogei, de la începutul secolului trecut. Toate obiectele din interior sunt strict autentice, și te face să te gândești cum ar fi fost dacă ai fi trăit în acele vremuri. Oare te-ai fi descurcat?
Cetatea Enisala
Și pentru că tot ai ajuns la Enisala, nu ai cum să ratezi o vizită la ruinele cetății medieval de aici. Există chiar și un mic muzeu, cu câteva exponate dar mai ales cu multe informații despre cetate, istoria locurilor și multe altele, foarte interesante, pe care cu siguranță nu le cunoșteai.
Ruinele orașului antic Halmyris
Aflate în Murighiol, acestea sunt o dovadă vie a celor petrecute în urmă cu sute de ani în urmă. Dacă atunci cetatea avea patru intrări, dispuse după cele patru puncte cardinal, în prezent există doar una singură. Aici poți vedea cripta primilor martiri dobrogeni, dar și un mic muzeu, amenajat chiar în cetate și unde poți admira câteva dintre piesele descoperite aici.
Moscheea lui Ali Gaza-Pașa din Babadag
Reprezintă prima clădire musulmană care s-a construit în România, iar aceasta impresionează și prin minaretul de pe 20 de metri înălțime de unde sunt chemați credincioșii la rugăciune. Aici se află chiar și mormântul lui Gazi Ali Pașa, dacă ești interesat de istorie și nu numai.
Padurea Letea
Este denumită ”Jungla Deltei”, iar arborii de aici te duc cu gândul că te afli undeva la tropice, de unde și denumirea de mai sus. În plus, aici trăiesc în libertate o mulțime de cai sălbatici, dar poți vedea cu proprii ochi dune de nisip care îți amintesc că în urmă cu aproximativ 6.000 de ani aici se afla de fapt marea.
Pădurea Caraorman
Seamănă destul de mult cu Letea, iar aici trebuie obligatoriu să vezi Stejarul Îngenunchiat, dar și Fântăna Vânătorilor din apropiere. Dacă ai un ghid bun, vei afla și legenda bătrânului uriaș aplecat spre pământ, și te vei gândi dacă nu cumva există mai mult adevăr decât ai fi tentat să crezi în toate aceste povestiri de demult.
Munții Măcinului
Poate nu excelează deloc la capitolul înălțime, dar nu te gândi să-i subestimezi. Dimpotrivă, parcă nu se dau chiar atât de ușor cuceriți, ceeace te face să te întrebi cum erau în vremurile în care dominau locurile din jur.
Lacul Razim
Este marea cu apă dulce de pe teritoriul României. Cu acest nume este cunoscut, și este și normal să gândești așa, dacă afli că se întinde pe aproape 400 de kilometri pătrați.
Satul pescăresc tradițional
La ieșirea din Tulcea, spre Mahmudia, se află amenajat, pe aproximativ 3 hectare, un sat pescăresc tradițional. Cele trei alei ale sale reprezintă defapt cele trei brațe ale fluviului, și te poți plimba pentru a admira casele – specifice fiecărui sat pescăresc din Deltă, dar și morile de vânt, bufetulsau cherhanaua.
Gura Portiței
Aflat între Lacul Golovița și Marea Neagră, satul cu acest nume este unul tipic lipovenesc, cu mult alb, albastru, verdeață și flori. Ceea ce îi atrage pe turiști este plaja de aici, una aproape sălbatică, și care este preferata celor care fug de agitația și consumerismul care se găsește în stațiunile de pe litoral.
Satele Deltei
Am ales să vorbim despre ele, pentru că sunt de-a dreptul fascinante, fiecare în felul său. Crișan este situate chiar în inima Deltei, fiind considerat punctul de atracție, dar și locul de plecare pentru cele mai frumoase excursii pe apă pe care le poți face în Deltă. Sfântu Gheorghe este recunoscut pentru faptul că este singura localitate de unde poți vedea atât Dunărea, cât și Marea Neagră. Nu ai voie să ratezi nici Murighiolul sau Dunavățul de Jos, pentru a lua contact direct cu oameniilocului, dar mai ales cu cele mai bune preparate din pește pe care le-ai mâncat vreodată.
Sfântu Gheorghe este renumit pentru plajele virgine ale Deltei, pentru liniște și relaxare. Deși accesul se poate face doar naval, merită din plin o vizită, căci este singura localitate de unde poți vedea atât Marea, cât și Dunărea. Măcar pentru borșul de pește care are un gust de-a dreptul divin se merită să ajungi și la Jurilovca, iar Mila 23, satul campionilor cum i se mai spune, te așteaptă să îl descoperi. Maliuc este destinația preferată a celor care vor să prindă mult pește, dar și a celor care vor să exploreze măcar o parte din lacurile și canalele Deltei.