Perioada de prohibitie la scrumbie 2024
ianuarie 22, 2024Cand se Depune Fișa de Captură ANPA in 2024?
ianuarie 24, 2024Introducere – Delta Dunarii referat clasa a 4-a
Delta Dunării, o comoară naturală în Dobrogea de Nord, se întinde pe o suprafață de 4180 km2, devenind impresionantă în combinație cu complexul lagunar Razim – Sinoie și limanul Dunării, ajungând la aproximativ 5500 km2. Aceasta este cea mai nouă unitate geografică a României, situată în Sud-Estul țării.
Geneza și Istoria Deltei Dunării
Delta Dunării a luat naștere acum aproximativ 16000 de ani, prin blocarea unui golf datorită depunerii aluviunilor aduse de fluviul Dunărea. Prima mențiune istorică ne-a fost transmisă de grecul Herodot, consolidând statutul Deltei ca simbol al biodiversității și frumuseții naturale.
Relieful și Solul Deltei
Relieful Deltei Dunării, o câmpie aluvionară în plină evoluție, reprezintă cel mai tânăr relief de acumulare din țară, modelat în mod egal de Dunăre și Marea Neagră. Altitudinea medie este de doar 0,52 m, iar solul, majoritar nisipos, se găsește pe grinduri, însă există și zone cu soluri folosite ca teren arabil sau pajiste.
Clima și Apele Deltei
Clima Deltei Dunării, specifică unei regiuni de stepă temperat-continentală, este influențată de Marea Neagră și apele întinse. Cu ierni blânde și veri fără caniculă, aceasta este una dintre cele mai uscate regiuni din țară. Apele Deltei, traversate de cele trei brațe ale Dunării, formează lacuri și canale, contribuind la diversitatea peisajului acvatic.
Flora și Fauna Deltei
Cu peste 1830 de specii de copaci și plante, Delta Dunării este o adevărată oază de biodiversitate. Fauna, cu 44 de specii de mamifere, 133 de specii de pești, 341 de specii de păsări, 10 specii de amfibieni și 11 specii de reptile, reprezintă una dintre cele mai bogate și variate din Europa.
Delta Dunării, cu frumusețea și diversitatea sa unică, merită să fie protejată și conservată. Aceasta oferă o experiență memorabilă pentru cei ce aleg să descopere minunile naturale și istorice ale Deltei.