Top 20 obiective turistice în Delta Dunării 2023
ianuarie 9, 2023Excursii din Crisan
ianuarie 10, 2023Excursii din Mila 23
Orice român a auzit de satul campionilor, așa cum este numit Mila 23, din cauză că aici s-a născut marele campion Ivan Patzaichin, dar și mulți alți medaliați români la probele de caiac canoe. Este vorba despre un sat pescăresc tradițional, care începe să fie tot mai căutat de cei care aleg să își petreacă o parte din concediul de odihnă în Delta Dunării. De fapt, trebuie să recunoaștem că locuitorii – puțini la număr ce-i drept, nu sunt doar simplu pescari, și adevărați maeștri, care se pricep de minune să mânuiască uneltele de pescuit, dar și lotca.
Scurt istoric
Cu siguranță nu știai că foarte aproape de Mila 23 mai multe săpături arheologice au scos la iveală mai multe artefacte prin care s-a demonstrat că aici a existat o așezare în vremea culturii Gumelnița, ceea ce înseamnă că existau locuitori pe aceste meleaguri încă din anii 4.400 – 4.300 î. Hr. De-a dreptul facinant, nu?
Un sat locuit doar de ruși lipoveni
Satul Mila 23 este locuit în prezent doar de ruși lipoveni, iar oamenii satului povestesc celor care le trec pragul despre strămoșii lor care s-au stabilit aici după ce au fugit din Rusia pentru că nu au vrut să își taie bărbile, la porunca țarului Petru cel Mare. De asemenea, nici modificările canoanelor bisericii nu le-au fost pe plac.
Alb și siniliu
În afară de o liniște ancestrală care ți se pogoară în suflet atunci când poposești pe aceste meleaguri, nu poți să nu remarci arhitectura caselor, care au prispe care te îndeamnă să te mai odihnești puțin. De asemenea, la construirea lor s-au folosit materiale procurate din natură, și cam toate sunt vopsite în alb și siniliu, un albastru specific acestor locuri și care ar fi o legătură între divinitate și om. În același timp, această culoare ar fi și o bună metodă de a te proteja împotriva țânțarilor din Deltă, care se pare că au ceva împotriva acestei nuanțe aparte.
Ce poți vizita aici
Există multe obiective turistice pe care le poți vizita aici, dacă simți nevoia să cunoști mai bine locurile. Printre acestea se află și Schitul Sfântul Atanasie de la Stipoc. Este un lăcaș de cult pe stil vechi și care mai este recunoscut și sub numele de Biserica cu Solzi. Pentru a ajunge aici și să vezi cu proprii ochi acest colț de Rai de pe pământ trebuie să parcurgi doar calea apelor.
Locul de întâlnire al pescarilor
Mila 23 este cunoscut ca fiind și locul de întâlnire al pescarilor din Deltă, ceea ce înseamnă un mare noroc pentru tine, dacă ai această pasiune. De asemenea, mulțumea de canale și lacuri din zonă sunt numai bune de explorat și a face multe fotografii de neuitat. Poate și de aceea se organizează numeroase excursii din Mila 23, care ajung în diferite puncte ale Deltei, și despre care vom încerca să îți vorbim și noi.
Dar, pentru că tot am amintit de pescuit – principal ocupație a oamenilor de pe aceste meleaguri, trebuie să spunem că aici sunt printre cele mai bune locuri pentru a prinde crap și somn, iar cu puțin noroc, vei primi și alte sfaturi utile de la pescarii cu experiență de aici.
Mila 23 – Sulina
După cum îți spuneam ceva mai sus, acesta este locul de unde se organizează multe excursii din Mila 23 spre cele mai cunoscute și apreciate destinații din Delta Dunării. Nu degeaba avem de a face cu un sat amplasat exact în mijlocul Deltei, ceea ce înseamnă că de aici, drumurile se deschid asemenea unor raze. Totuși, printre cele mai apreciate excursii din Mila 23 se află cele care au drept destinație finală Sulina. Și cum ar putea fi altfel din moment ce avem de a face cu singurul oraș din Deltă, iar pe traseu vei ajunge și prin Pădurea Letea.
Numită și Jungla Deltei, Pădurea Letea este considerată cea mai veche rezervație naturală de la noi din țară. Este un loc pe care nu ai voie să îl ratezi, deoarece ai prilejul de a observa cu ochii tăi un peisaj care te duce cu gândul că te afli undeva pe la tropice, și nu în inima unei țări cu climă temperat continentală.
Mulțimea de specii de orhidee și liane îți întăresc convingerea că fără să știi ai greșit destinația, iar dunele de nisip de aici te lasă pur și simplu fără cuvinte. Dacă tot ai ajuns prin zonă, vizitează și satul Letea, pentru că nu vei regreta deloc decizia luată. Nu îți spunem mai multe, pentru că ar înseamna să îți stricăm chiar toată surpriza.
Apoi, încet – încet se ajunge și la Sulina, cel mai însorit oraș din țara noastră, locul unde răsare Soarele pentru prima dată la noi. De asemenea, este recunoscut și pentru faptul că este singurul oraș la care poți ajunge doar pe calea apelor, și o bună perioadă, în trecut, a avut parte de o glorie binemeritată. Acum a intrat într-un con de umbră, și nu înțelegi deloc de ce, pentru că ar merita o soartă mai bună.
Există o mulțime de atracții în zonă, pornind de la clădirile vechi cu o arhitectură impresionantă, de la faptul că aici se găsesc multe faruri, dar și mormântul unui adevărat pirat. De fapt, atunci când spui Sulina nu ar trebui să te gândești doar la o simplă destinație turistică. Este de fapt un loc pe care toți ar trebui să îl apreciem mai mult și să îl vizităm măcar o dată în viață!
Cazare Mila 23
Cauti cazare in Mila 23 ? Verifica ofertele disponibile aici.
Excursii Mila 23
Verifica obiectivele tursitice aici.
2 Comments
[…] Mila 23 este o zonă protejată și este adăpostul unei bogate faune și flore. Un paradis pentru iubitorii de natură! […]
[…] Rezervari Excursii din Mila 23 […]