Zona strict protejată Capul Doloșman (125 ha) Capul Doloșman este o zonă strict…
octombrie 30, 2022Ziua Internațională a Mării Negre sărbătorită de copii în Rezervația Biosferei D…
octombrie 31, 2022[ad_1]
31 octombrie – Ziua Internațională a Mării Negre
🌊În acest an se împlinesc 26 de ani de la semnarea la 31 octombrie 1996, de către cele șase țări riverane Mării Negre – Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina – a Planului Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră, document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea Mării Negre, stabilindu-se cu acest prilej și data celebrării Zilei Internaționale a Mării Negre.
🌊Planul Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră reprezintă:
• Promisiunea unui viitor mai bun pentru cei circa 16 milioane de oameni care locuiesc în zona de coastă a Mării Negre.
• Angajamentul guvernelor regionale pentru a întreprinde acțiuni colective și importante pentru a reduce impactul poluării asupra ecosistemului marin, cu implicarea la toate nivelele, inclusiv a fiecărei persoane care locuiește în regiune.
• Activitatea multor oameni care își dedică timpul și energia pentru a ajuta la protejarea mediului.
🌊Comisia privind Protecția Mării Negre împotriva Poluării (cunoscută și sub denumirea de Comisia Mării Negre) este organismul desemnat cu aplicarea Convenției de la București pentru Protecția Mării Negre împotriva Poluării, semnată de cele șase țări costiere la București în anul 1992.
Prin promovarea acestui eveniment se urmărește conștientizarea în vederea adoptării unui comportament pozitiv și responsabil față de mediul marin și de coastă, pentru a împiedica poluarea acestora, fiind evident că există un risc serios de pierdere a unor habitate valoroase și a unor peisaje și, în cele din urmă, a biodiversității și productivității ecosistemului Mării Negre.
🌊Litoralul Mării Negre de la Braţul Chilia până la Capul Midia, apele maritime interioare şi marea teritorială până la izobata de 20 m inclusiv sunt parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării, fiind sit al Reţelei Natura 2000, respectiv ROSCI0066 Delta Dunării – zona marină, sit de importanță comunitară. Desemnarea acestui sit are ca scop conservarea diversităţii biologice, a habitatelor marine şi a speciilor.
🌊🦑🐬Zona pontică a Rezervației Biosferei Delta Dunării, ce se desfășoară pe o lungime de 166 km, este caracterizată prin plaje nisipoase, altitudini scăzute, și pante submarine puțin abrupte și se remarcă printr-o bogăție uimitoare de specii de floră și faună, fiind una dintre cele mai frumoase zone de pe continentul european.
Material adaptat de ARBDD
Pentru mai multe informații https://www.bsnn.org/index.html
[ad_2]