Excursii în Delta Dunării – 6 motive pentru care trebuie să mergi in Deltă
septembrie 21, 2021Excursii unice Delta Dunării pe care nu trebuie să le ratezi!
septembrie 22, 2021Atractii turistice în Delta Dunării
Atractii turistice în Delta Dunării. Locul unde fiecare român ar trebui să poposească, măcar o data în viață. Este una dintre minunile pe care natura le-a așezat în țara noastră, iar dacă ajungi aici, pur și simplu simți că ai pătruns pe un tărâm aparte, unde nu există spațiu și nici timp. Sau, măcar, nu le mai simți atât de acut ca de obicei. Descoperă și tu frumusețile sălbatice ale acestor meleaguri, iar pentru a-ți veni în ajutor, avem pentru tine câteva sugestii de excursii în Delta Dunării, pe care nu ai voie să le ratezi.
Comuna Sfântu Gheorghe
De la lecțiile de geografie din școală știi, desigur, că brațul Sf. Gheorghe este cel sudic. Dar acest nume îl poartă și o comună din Delta Dunării, unde este obligatoriu să ajungi o data ce ai poposit prin zonă. Pentru a ajunge aici trebuie doar să iei vaporul din Tulcea, iar drumul durează între o oră și chiar patru ore, în funcție de viteza acestuia. Nu vei regret niciun moment faptul că s-a mers încet, pentru că vei avea posibilitatea să admiri o bună parte din flora și fauna Deltei. De altfel, pe teritoriul administrativ al acestei localități se află complexul Sacalin-Zătoane, o rezervație naturală în care ai șansa de a vedea cu proprii ochi lebede, lopătari și stârci albi.
Plaja Sfântu Gheorghe
Nu ai cum să faci excursii în Delta Dunării și să nu ajungi în locul unde bătrânul Istru se varsă în Marea Neagră, prin brațul Sf. Gheorghe. La rândul său, acest braț se desparte în altele trei, așa că poți vedea, cu proprii ochi, un fel de mini deltă. Este ceva ce chiar nu trebuie ratat.
Sulina
Printre alte atractii turistice în Delta Dunării se afla si singurul oraș din Delta Dunării, cel mai estic punct din România, Sulina te așteaptă să îi descoperi farmecul. Obligatoriu trebuie să te trezești de dimineață, pentru a fi primul român care vede răsăritul soarelui, un spectacol de-a dreptul impresionant. De asemenea, în cimitirul orașului se află mormântul unui pirat adevărat, așa că ai încă un motiv bun să ajungi și pe aici.
Satul Mila 23
Vrei să vezi cum arată un sat pescăresc autentic, situat chiar în inima Deltei? Atunci este obligatoriu să treci pe lista de locuri de vizitat și satul Mila 23. Între acesta și Crișan se găsesc numeroase lacuri, pe lângă care nu ai voie să treci indiferent. Toți cei care au ajuns pe aici s-au arătat de-a dreptul cuceriți, și revin ori de câte ori au ocazia.
Satul Gorgova
Satul Gorgova tine de comuna Maliuc, fiind situate cam la jumătatea distanței dintre Sulina și Tulcea, și destul de aproape de Mila 23. Poți ajunge aici folosind un drum cam neamenajat, dar și mai bine este să încerci varianta navală, mult mai impresionantă. Cei care adoră pescuitul vor adora acest loc, deoarece pe Lacul Gorgova ai posibilitatea să prinzi multe specii, unele chiar de dimensiuni impresionante.
Excursiile în Delta Dunării nu sunt complete fără măcar un popas la Gorgova, de unde ai posibilitatea să închiriezi șalupe pentru câteva plimbări de plăcere, dar care te vor lăsa pur și simplu fără cuvinte. Fotografiile vor fi martorii tăi tăcuți ai frumuseților impresionante ale locurilor, și vei reveni, an de an, pentru că simți chemarea locurilor.
Pădurea Letea
Da, cu toții am auzit de Pădurea Letea, dar până să o vezi în realitate nu ai cum să îți dai seama de ce este atât de frumoasă. Nu-ți vine să crezi că un astfel de loc este în România, și că atâta amar de vreme, deși ai știut de el, l-ai tratat oarecum cu detașare. Este imposibil de descris în cuvinte, iar plantele cățărătoare care se găsesc din abundență aici te duc cu gândul că îți petreci concediul sau vacanța undeva pe la tropice, nu în Delta Dunării. Și, dacă până acum te gândeai la această pădure ca la una clasică, după excursia de aici nu vei mai repeta greșeala.
Pădurea Caraorman
Numele puțin obișnuit provine tocmai din limba turcă, și cel mai bine se traduce prin ”pădurea neagră”. Majoritatea copacilor care o alcătuiesc sunt stejarii, de vârste impresionante, în deplină armonie cu dimensiunile lor. Cel mai în vârstă arbore de aici este Stejarul Îngenunchiat, care numără nu mai puțin de 5 veacuri, și care a fost martorul multor evenimente istorice. În apropierea lui se află și Fântâna Vânătorilor, de unde te poți răcori cu o apă rece și delicioasă, chiar și în zilele în care căldura de afară te copleșește.
Gura Portiţei
Este, cu siguranță, un alt loc pe care nu ai voie să îl ratezi atunci când cauti atractii turistice în Delta Dunării. Plajele de aici, marea cu apă salmastră par desprinse din alte lumi, și pe care nu ai cum să le uiți.
Munții Măcinului
Sunt recunoscuți ca fiind cei mai vechi munți ai României, deși înălțimea lor actuală este una mai degrabă modestă. Cel mai înalt vârf al acestui lanț muntor nu ajunge nici măcar la 500 de metri, dar cu toate acestea, chiar simți că ești la munte. Oamenii locului știu să îi prețuiască așa cum se cuvine, iar dacă vei alege să participi la traseele turistice organizate cu ghid, chiar vei avea ce vedea, iar peisajele îți vor tăia răsuflarea.
Mănăstirile din Delta Dunării
În aceste locuri ar fi propovăduit cuvântul Evangheliei însuși Sfântul Apostol Andrei, așa că locurile sunt încărcate de o spiritualitate aparte. În excursiile din Delta Dunării trebuie incluse și mănăstirile din zonă, măcar pentru a vedea cu proprii ochi păunii de la Saon, raclele sfinților martiri descoperiți la Niculițel și care odihnesc acum la Cocoș, sau poate Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni, îmbrăcată în argint şi poleită cu aur, care a scăpat intactă din două incendii. Hai și tu în Delta Dunării și umple-ți sufletul de frumos, liniște și pace interioară!